Belajar!! Belajar!! Belajar..

Kursus kepakaran Radar Plotter (LK 2 RDP)

Setelah kami balik dari bercuti selama 2 minggu setamat rekrut, Kami dibahagikan mengikut Sekolah kepakaran masing-masing. Pengambilan 146 seramai 40 orang telah diserapkan ke Cawangan RDP dan kami dibahagikan kepada 2 kelas iaitu kelas alfa dan bravo. Saya dan Rosdi secara kebetulan lagi diletakkan di kelas Bravo dan kami ditempatkan di asrama blok D10. Tingkat 2 dan 3 blok D10 ini adalah diperuntukan kepada anggota-anggota laskarnita.

Kursus Lk 2 RDP ini akan kami pelajari selama 6 bulan. Pelajaran Kawad hanya diperuntukan 2 jam sehari, selebihnya kami akan berada di bilik kuliah untuk penyediaan sebagai seorang Radar Plotter yang mana dibahagikan kepada 2 bahagian:

1. Bahagian Panduarah, kami diberi pendedahan dengan pelajaran asas seperti Principle Radar, Chart work, Rule of the Road, Publication dan lain-lain.

2. Bahagian Action Information Organisation (AIO) yang merangkumi pengkhususan dalam anti air warfare (AAW), Anti sub marine warfare(ASW), Electronic Warfare, Above Warfare.

Jurulatih-jurulatih pada masa dulu boleh dikatakan garang-garang belaka. Tapi apa yang saya dapati ialah di Sekolah Navigasi jurulatih kami ni agak ‘sporting’ dan ‘friendly’. Pegawai Waren Tadbir kami MCPO Hemzah yang berperwatakan kelakar tapi pantang dia kalau menggunakan Paraller Ruler, ,jangan sekali-kali meletakkan secara ‘roll on’ di atas meja. Dapat kat dia, ‘paraller ruler’ tu pasti singgah atas belakang si pelaku. Sebagai peringatan atau pangajaran bila mana kami bertugas di kapal, ‘paraller ruler’ yang diletak secara ‘roll on’ di atas ‘chart table’ pasti bergolek dan jatuh dan boleh mengakibatkan kemalangan kerana kapal tidak duduk dalam keadaan’ steady’ sewaktu di laut .

Secara keseluruhannya semua gerak kerja kedua-dua bahagian di atas adalah menggunakan radar dan semua pembelajaran, nota dan rujukan adalah dalam bahasa Inggeris. Saya adalah di antara ‘top five’ dari segi markah peperiksaan akhir. Satu perkara yang ditunggu di penghujung sesuatu kursus kepakaran ialah di mana kami akan ditugaskan selepas ini yang tentunya di kapal-kapal sebagai anggota latihan sambil belajar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s