Pangkor War- Nostalgia Dalam CIC

Sesuatu yang mengujakan aku ialah bila sesekali dapat kembali berjumpa dengan kawan-kawan seperjuangan yang pernah mengenali antara satu sama lain samada secara tidak langsung atau pernah sama-sama berkhidmat dalam satu unit suatu ketika dahulu. Bila bertemu berbagai persoalan diperbualkan terutamanya perkembangan perihal diri masing-masing samada yang masih dalam perkhidmatan maupun yang sudah bersara.

anak-anak buah semuanya sudah berpangkat malah sudah mengambil alih jawatan2 penting yang memacu TLDM ke arah kecemerlangan

Lt Shahril – 2nd PRO Markas Armada yang banyak membantu petugas media

Pada 28 April lalu sekali lagi aku berkesempatan menjejak kaki ke dalam Pangkalan TLDM Lumut.  Ternyata kelihatan persekitaran di dalam Pangkalan semakin canggih dan cantik.  Ini menunjukan TLDM masih sinonim dengan kecantikan dan kebersihan.

Pada jam 1330H aku di antara warga media tempatan yang dijemput oleh TLDM untuk program Hari Bersama Media 2010 telah belayar bersama KD LEKIU, KD SRI INDERA SAKTI dan KD KEDAH dalam satu siri latihan Perang Pangkor 6/2010.

RS Jafri- generasi 815 yang kini bertanggungjawab mencorak kewibawaan generasi milenia untuk meneruskan kesinambungan perjuangan TLDM

Selain daripada air attack, beberapa siri latihan NBCD, demo PASKAL, Jackstay Transfer telah dipertontonkan kepada warga media yang berada di atas LEKIU dan Sri INDERA SAKTI. 

KD SIS- Ibarat seekor unta yang sudah tua menjadi teras pengangkutan. Perolehan MPSS masih menjadi tandatanya.

Superlynx- Generasi ke 2 Pasukan Udara TLDM yang menggantikan Skn Wasp.  RAJAWALI masih mendambakan  asetnya yang baru yang mampu bersilat di arena ASW.  Bila kah anggan2 ini akan termakbul?

Walaupun sudah ‘bercerai hidup’ dengan TLDM, namun bila bekas anak buah RDP iaitu John Bosco yang ikut sama sebagai staf penilai Markas Armada berbisik , “ Hasil kerja tangan encik dulu, kami masih gunakan”. Apa yang dimaksud oleh beliau ialah pamphlet reporting procedure yang sering diguna oleh anggota RDP masih tercatat nama aku sebagai compiler.  Tanpa ‘tangkal’ yang dimaksudkan, budak-budak RDP teraba-raba kerana malas nak menghafal procedure yang semuanya dalam bahasa inggeris.

Jackstay transfer- Sebagai kapal pembekal peralatan, banyak gerak kerja yang harus dipersiapkan sebelum evolusi bermula.

Aktiviti ini mengimbau nostalgia aku sepanjang 21 tahun dalam TLDM.  Acara nya tetap sama walaupun nama latihan dipelbagaikan baik intra maupun dengan tentera laut asing.

Dipendekkan cerita, kapal kembali merapat ke jeti pada 290130H.  Oleh kerana tak larat nak drive balik ke Jitra malam-malam buta, aku dan Azri ( jurugambar projek khas) mengambil keputusan untuk bermalam di mess Bintara.  Bilik 109 Blok B menjadi bilik penginapan kami pada kali ini.  Apa yang perlu aku sebutkan ialah Mess Bintara Lumut agak banyak berubah.  Aksesori bilik dan kebersihan mempunyai perubahan berbanding 5/6 tahun dahulu.

Keesokan pagi kami bersarapan di pasar Rumah Keluarga TLDM. Nasi berlauk, nasi kerabu tetap menjadi igauan. Apa yang boleh dikatakan, Pangkalan TLDM Lumut merupakan satu pangkalan yang serba lengkap untuk sebuah kehidupan berkeluarga dan Pekan sekitar seperti Lumut dan Manjung sebagai pelengkap kepada kewujudan sebuah Pangkalan Tentera yang menjadi lubuk perniagaan yang serba menjadi kepada pengusahanya.  Oleh sebab itu ramai pesara TLDM bermastautin di kawasan sekitar walaupun telah bersara dengan TLDM.  Bermakna jika tersadung di Lumut, masih boleh tidur berbantal dan tidak akan kebulur, yang penting tidak segan untuk info teman-teman yang bila-bila masa saja sudi membantu. Terima kasih TLDM khusus untuk warga Perhubungan Raya Markas Armada. Sekian.

Advertisements

3 thoughts on “Pangkor War- Nostalgia Dalam CIC”

 1. KAJIAN SEMASA MENGENAI PERKEMBANGAN WAHABBI DI MALAYSIA, sila google tajuk-tajuk seperti di bawah ini:-

  (a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
  (b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
  (c) Jom Kenali Dr Maza & Co
  (d) Ahlul Bait Yang Dicerca
  (e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
  (f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
  (g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s