24
Jul
10

Hidup perlu sabarrrr

Dah lama teman tidak berurusan dengan kaunter bank.  Kelmarin teman pergi  ke  sebuah bank utama di Jitra untuk urusan ASB.  Selalunya teman transfer melalui perbankan internet  je tapi entah apa penyakitnya  akaun nak kena aktifkan balik. Teman  pun bukan pandai sangat takut salah input nanti hilang terus duit yang tak seberapa banyak dalam bank tu.

Lepas isi borang aku terus ambil nombor giliran.  Dah ada 10 orang dihadapan teman yang menunggu perkhidmatan.  Ramai pulok hari ini yang menggunakan kaunter ASB.  Dua kaunter diguna untuk  ASB.  Itu pun agak slow pergerakan  dan cecah 40 minit jugaklah teman menunggu.  Apapun tak kisahlah, itu perkara biasa.

Cuma apa yang teman nak cerita adalah semasa teman dok menunggu giliran tu (masih ada 2 nombor lagi dihadapan teman) teman perasan ada brader  tu terus meluru ke kaunter pada hal tiada nombor dipanggil lagi pada masa tu dan memang 2 kaunter tu sedang ada orang berurusan.  Kalau dia booking nombor dari semalam kot tak tau la pulok teman. Teman tak kisah pun kerana teman kenal brader tu walaupun dia tak kenal teman.  Maklum lah dia somebody jugak dalam masyarakat.

“ Abang yang besar tu tak dipanggil lagi kan?” Seorang anak muda di sebelah teman bertanya…

“Ye kot”. Jawab teman ringkas.

“Mana boleh macam tu”. Anak muda yang agak educated jugak pada tafsiran teman  terus  merungut.

“Emmm biasa la orang politik.  Orang kuat wakil rakyat tu”.  Teman sengaja nak tengok reaksi anak muda tu.

“ Ye ke?… sepatutnya orang yang macam ni la yang patut tunjuk contoh yang baik .  Kalau tak boleh ikut peraturan yang dah ada susah la macam ni…   Ini lah masalahnya orang besar-besar dalam negara kita….kalau kat luar negara, menteri pun beratur !!”.  Anak muda masih tak puas hati dan membandingkan suasana yang sama di luar negara.  Negara mana yang dimaksudkan tu teman tak usul pulok sebab teman pun setuju dengan kenyataan anak muda tadi.  Ye lah, teman pun banyak negara jugak  telah bertandang tapi tak pernah terserempak pun dengan menteri deme beratur kat kaunter awam sebab teman pun tak pernah kenal mana-mana menteri deme pun..

Teman bergegas meluru ke kaunter no 2 setelah giliran teman sudah sampai.  3 minit je urusan selesai.  Kat lobi bank teman jumpa lagi dengan brader  tadi.  Dia nak masuk kereta.  Parking kereta pun tak masuk lot yang betul.  Pakai letak je depan pintu bank (bawah papan tanda no parking pulak tu)… Mungkin dia nak cepat atau memang tabiat orang kita kot.  Memang kereta dia pun besor juga. Teman pun malas nak ambil ‘port’ tentang hal ini sebab teman pun dah masak dengan lumrah ni.

Urusan seterusnya teman ke bank CIMB kerana nak bayor ansuran kereta.  Mesen tu pulak buat hal…. Nak selesaikan ansuran RM 450 tu pun hampir 20 kali teman kena ulang kerana mesen tu tak nak telan duit.  Duit baru note RM50 tu agak licin pastu sensor setting tu kurang sensitive le gamaknya.  Last sekali ada mamat sebelah tu kasi note 50 lama 100 henggit, baru selesai.  Perkara ni dah lama berlaku pada 2 mesen deposit tu.  Haram tak dibuat alignment apa yang patut. Kesian orang belakang  teman le kena tunggu lama.  Tapi bukan salah teman ponggg!!…

Tergerak pulak hati nak tanya baki pembiayaan kat kaunter lantas teman terus sua resit tadi kat mek kerani tu.  Dia pun tulis baki RM 24,717.70.  Nilai semasa kereta teman sekarang mungkin dalam RM15,000 sebab masa teman beli dulu harga kereta Malaysia tengah mahal.   Lepas 4/5 bualn teman beli, harga bedebuk jatuh .    Huwaaa huwaaaa…  4 tahun lagi baru habis.  Masa tu nilai kereta teman mungkin hanya tinggal RM 3 atau 4 ribu je…..

Keluar bank ada pulok kawan tu jual calendar(calendar islam la …. Calendar kuda tak pernah pulok ada orang jual).  Teman tak beli tapi seluk poket masuk tabung anak yatim yang juga dok tunggu kat luar.  (Betul ke tipu tu deme punya pasal.  Asalkan teman jujur memberi).

Niat dihati tu nak jenguk la kejap pejabat Persatuan Bekas Tentera (PBTM) Kubang Pasu.  Sampai depan pintu tengok mangga besor lengan.  Notis kat situ tulis “ BUKA PADA HARI JUMAAT DARI JAM 9.30 HINGGA 11.30 PAGI.  Teman tengok jam baru pukul 11.00 pagi.  Dalam hati teman kata “ini lah cakap tak serupa bikin”.  Apapun teman tetap bersangka baik,  mungkin deme buka kejap je atau tak bukak terus pasal banyak hal yang lebih besor.  Lagipun teman pun takde kerja penting pun nak buat.  Teman pun balik le …tunggu apa lagi….

Kesimpulan yang boleh teman buat untuk sketsa teman dalam masa 2 jam dalam masyarakat ialah:

  1. Bila berhadapan dengan peraturan selalunya manusia tidak sabar dan sering menganggap diri ‘istimewa’ yang boleh overruled peraturan yang orang buat.  Malah ada kalanya tiada siapa yang ‘sanggup’ menegur.  Malas nak kisah, malu alah dan sebagainya.  Jika sikap ini tidak boleh diubah, rasanya lebih baik sesebuah organisasi berkaunter menyediakan lorong/kaunter  khas untuk orang-orang  istimewa/VIP  supaya rakyat marhaen tidak kecil hati.
  1. Sekarang kita terpaksa guna teknologi dalam urusan seharian tapi penyedia perkhidmatan masih menganggap small error adalah perkara remeh.  Sebab tu orang tua-tua lebih suka simpan wang bawah bantal.  Nak tekan computer tak reti katanya…  Yang reti pun kadang kala berpeluh ketiak dibuatnya.
  1. Dalam bab berpesatuan,  AJK biasanya berkhidmat secara percuma.  Terpaksa kena bahagi masa untuk peribadi dan persatuan.  Walaubagaimana pun jadual mesti dipatuhi supaya kredibiliti persatuan tidak diragui oleh ahli-ahli.  Kadang-kadang ahli yang bermasalah datang dari jauh untuk berurusan tetapi kecewa kerana urusan tidak boleh diselesaikan dek kerana pejabat persatuan tidak dibuka.  Dahlah masa berurusan seminggu sekali.  Bermakna perkara-perkara urgent akan menjadi out dated untuk menunggu minggu-minggu berikutnya.

0 Responses to “Hidup perlu sabarrrr”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Flickr Photos

IMG-20161114-WA0002

More Photos

Tetamu dihati

  • 67,645 hits

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 8 other followers

Facebook

Online

Pencapaian

Surat Khabar

Top Clicks

  • None

%d bloggers like this: