Ekspresi Aidilfitri

Dah lama rasanya aku tak berekspresi , almaklumlah banyak kekangan yang menghalang minda aku dari berkarya  secara natural.  Setelah sebulan menghayati Ramadhan al-mubarak  kini tiba Syawal yang dinanti  oleh semua umat islam untuk meraya dan menzahirkan kegembiraan di atas kemenangan berjihad melawan hawa nafsu.  Sebenarnya di kala umat Islam di muka bumi bergembira merayakan kemenangan ini,  penghuni kubur menangisi pemergian Ramadhan kerana  dengan kehadiran Syawal bermakna  bagi mereka-mereka yang tidak tergolong di dalam mereka-mereka yang terpilih akan dihimpit oleh seksaan kubur.

Tahun ini aku mengambil keputusan untuk bersolat aidil fitri di mesjid yang aku selalu bertarawih yang mana tahun-tahun yang lepas aku tidak memilih mesjid ini kerana melewatkan solat.  Tahun ini perlaksanaanya juga tidak  berubah malah para jemaah yang sebahagiannya adalah yang balik bercuti terpaksa berlapang dada dengan celoteh pengerusi  Mesjid yang agak panjang meleret  yang mengambil kesempatan mengumumkan beberapa perkara yang beliau fikirkan perlu termasuk mengumumkan nama-nama individu penderma yang hakikat sebolehnya  mereka tidak mahu tangan kiri tahu yang tangan kanannya menderma.

Di antara intisari pengumuman  yang  agak membuatkan minda aku ligat berpusing ialah jumlah wang simpanan bersih ialah sebanyak  RM 300,000.00 lebih dan pada hemat aku Mesjid yang terkaya di Malaysia.   Kaitannya ialah walaupun  wang Mesjid ini banyak tetapi aktiviti seperti majlis Ilmunya sangat kurang.  Kalau ada pun seminggu sekali itu pun tidak begitu memukau kehadiran.  Untuk menjaga kebersihan Mesjid yang besar ini juga semata-semata mengharapkan AJK Mesjid walhal dengan jumlah simpanan, kutipan mingguan dan infak individu,  Mesjid ini mampu menggaji pekerja kebersihan secara tetap  bagi menentukan kebersihan secara total mengikut tuntutan syariat.  Sebaliknya  kualiti kebersihan Mesjid yang sering menjadi singgahan musafir ini adalah tiada bezanya dengan Mesjid yang daif dengan tandasnya yang kotor dan karpetnya yang tidak menyerlah kebersihannya.

Satu lagi pengumuman ialah tentang penolakan tawaran terhadap seorang insan yang ingin menjariahkan hartanya  untuk membina semula Mesjid ini dengan Mesjid yang baru dengan alasan jika diizinkan monopoli  itu, penderma yang lain tidak berpeluang untuk  mendapat infak pahala dari Allah Subhanahuwataala.

Akhirnya jam 1015 baru selesai solat aidilfitri setelah mendengar pesanan intisari khutbah yang juga agak panjang.  Kesan daripada ketidakpandaian pengurusan masa, kelihatan ramai jemaah yang tidak sabar untuk meneruskan agenda lain dengan meninggalkan Mesjid tanpa mendengar khutbah aidilfitri.  Allahuallam.

One comment

 1. Komentar di bawah sebenarnya aku kutip dari forum utusan malaysia 12/11/2010 yang mana mempunyai intonasi yang sama dari apa yang telah aku suarakan dalam entri di atas.Apakah ianya ditujukan kepada mesjid yang sama atau tidak, allahuallam.

  Masjid tidak belanjakan wang?

  AKHIR-AKHIR ini kita melihat kecenderungan masyarakat menyumbang kepada masjid sebagai sedekah jariah untuk melahirkan rasa syukur mereka kapada Allah yang memberikan rezeki saban hari. Ini selain kutipan yang biasa dilakukan pada hari Jumaat sewaktu solat Jumaat.

  Sebahagian mereka ini menyumbang sedekah dengan harapan pahalanya akan sampai kepada ibu bapa bapa di alam barzah.

  Malangnya Ahli Jawatankuasa (AJK) masjid gemar memendam wang tersebut dalam akaun masjid bagaikan satu kebanggaan untuk dipamerkan di papan kenyataan masjid untuk menunjukkan kehebatan mereka mengumpul wang yang banyak.

  Sesetengah masjid mengumpul wang sehingga melebihi suku juta tanpa dibelanjakan secara bermanfaat bagi menyampaikan maksud penderma. Ini berlaku kerana semua kemudahan masjid sudah lengkap dan tidak perlu diubahsuai apa-apa lagi. Sedarkah mereka perbuatan ini umpama menyekat satu niat baik anak-anak kariah yang menderma dengan tujuan dapat meringankan azab ibu bapa di alam barzah?

  Mungkin sebahagian AJK masjid sendiri tidak berilmu untuk mentadbir dan tidak tahu cara mana hendak membelanjakan wang tersebut. Salah siapakah ini? Adakah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam (JHEAI) negeri dan daerah yang sepatutnya memberi satu garis panduan bagaimana hendak membelanjakan wang masjid yang besar itu? Atau adakah kerana kedegilan pihak AJK sendiri enggan mematuhi arahan JHEAI?

  Jika masjid benar-benar digunakan sebagai tempat beribadat dan institusi kebajikan kapada masyarakat, kita akan dapat mengurangkan kadar kemiskinan di kalangan masyarakat Islam khususnya. Banyak perkara yang boleh kita lakukan saperti menggunakan sebahagian wang tersebut untuk membantu membiayai maahad tahfiz, atau membantu kewangan sekolah-sekolah agama rakyat.

  Juga untuk membantu menaik taraf surau-surau di bawah kariah masjid tersebut seperti memasang permaidani, membaiki tempat wuduk dan membina tandas awam yang lebih sempurna. Juga membina surau-surau sementara daripada kontena di tapak-tapak pasar malam bagi kemudahan peniaga.

  Mereka juga boleh membiayai pelajar-pelajar kita melanjutkan pelajaran ke Timur Tengah, menyumbang kapada saudara-saudara baru yang disisihkan keluarga serta menyumbang kapada mangsa banjir yang menginap di masjid sebagai tempat perpindahan. Ini semua adalah tugas-tugas yang mesti sentiasa difikirkan oleh AJK masjid yang memegang amanah daripada anak kariah.

  Sikap sesetengah AJK masjid yang mengunci surau dan masjid selepas subuh hingga maghrib amat dikesali. Sepatutnya barang-barang berharga di masjid dan surau perlu disimpan dan dikunci di dalam jerejak besi yang dipasang di dalam dan luar masjid. Masjid atau surau tidak sewajarnya dikunci di waktu siang. Adakah harga sebuah kipas angin dan pembersih hampagas lebih mahal daripada pahala dua rakaat solat sunat yang dilakukan oleh seorang musafir?

  Sewajarnya surau dan masjid menjadi stesen persinggahan musafir yang memerlukan pelbagai kemudahan selesa.

  Pegawai-pegawai Jabatan Hal Ehwal Agama Negeri dan Daerah juga perlu memantau akaun-akaun besar masjid. Persepsi AJK masjid juga perlu berubah bahawa wang masjid tidak akan habis dan kering kerana ramai anak kariah akan terus menyumbang. Yang penting mereka perlu berbelanja dengan sewajarnya.

  MUHAMMAD ABDULLAH

  Alor Star, Kedah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s