Raya Datang lagi

1 Syawal 1431bersamaan10 Sept 2010 hijrah menjelma lagi.  Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah (swt) kerana masih memberi peluang untuk merakam detik-detik ini dalam kesihatan yang baik seisi keluarga.  Raya pertama ini aku cuma mampu mengunjungi beberapa buah rumah tetangga kerana masanya yang agak suntuk untuk memberi  laluan persiapan  solat Jumaat nanti.  Maka aku habiskan masa terluang ini dengan berada di rumah sambil melayan tetamu-tetamu yang datang.

Seperti tahun sudah, orang rumah menyediakan menu yang lain daripada kebiasaan komuniti di sini iaitu Laksam yang diadaptasi dari juadah negeri-negeri Pantai Timur.  Walaupun bergelut dengan masa persiaapan yang singkat, namun beliau masih sempat lagi bercokies dengan sentuhan baru TAT LEMPUK DURIAN (TLD)yang menampilkan kelaianan rasa dari kebiasaan yang mana perisa ini boleh dikomersialkan bagi menfaatkan hasil durian yang adakalanya tidak laku di pasaran.  Aku yakin jika Chef Wan sendiri yang merasai kelazatan rasa TLD ini sudah pasti pasarannya akan lebih meluas sebagaimana yang kebiasaan yang kita makan iaitu TAT NENAS.

Secara keseluruhannya persiapan makanan bagi  raya tahun ini masih tidak berkurang dengan penampilan tradisional ketupat palas dan serunding daging segar dari ladang, ketupat nasi dengan rendang daging segar dari ladang dan kuah kacang. Dua jenis cookies hand made dan kerepek industri kecil dan sederhana (IKS) yang banyak terdapat di pasaran.

Pendek kata raya tahun ini tidak ada apa yang kurang tambahan lagi anak-anak yang merantau turut sama beraya di kampong sekali gus meringankan beban persiapan.

Hangpa layan la dulu sebahagian dari gambar-gambar yang sempat dirakam.

Juadah tersedia seawal pagi menunggu tetamu

Laksam

Tanpa kehadiran kanak-kanak hari raya tidak berseri
Tetamu paling jauh, Sg Petani, Sarawak dan Temerloh pun datang

Haziq Daniel

Apa pun sambutan yang melibatkan hidangan juadah samada aidilfitri, aidiladha maupun kenduri kahwin atau sebagainya, tetamu adalah merupakan aset kepada keberjayaan kepada sesuatu majlis.  Tanpa kehadiran mereka, apalah maknanya kenduri atau pun perayaan.  Terima kasih kepada semua rakan taulan, jiran tetangga, sahabat handai, saudara mara yang menjadikan raya tahun ini lebih bermakna.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s