Untuk apa kita datang…

10.10.10 adalah satu tarikh yang ramai orang merakamkan sesuatu yang menjadi kenangan dalam hidup. Dari dijadikan tarikh pertunangan, perkahwinan  sehingga ada yang menjadikan angka itu sebagai wang hantaran perkahwinan dan macam-macam kreativiti yang di reka kepada sesuatu yang lebih bermakna dalam hidup seseorang.

Aku di antara ribuan warga veteran ATM berhimpun di Bukit Jalil sebagai menyahut seruan PBTM untuk berkumpul bersama Perdana Menteri Malaysia.   Natijahnya hampir 20,000 orang telah menterjemahkan kehadiran mereka dengan impian dan angan-angan yang berbeza.  Ada yang tercapai impian mereka  malah ada yang pulang dengan rasa kecewa….

Apa pun aku suka memetik sebahagian daripada bait-bait puisi yang telah dideklamasikan oleh Pak Nuri Angkasa semasa perhimpunan tersebut…..

“Kita datang dari jauh

Pak Nuri Angkasa

Menongkah arus ribu batu dalam perjalanan berliku datang membawa bersama secebis peristiwa berdarah dari perbatasan bumi di mana rakan kita yang gugur,  gugur kerana bertahan di dada pertiwi dengan peluru dan darah….. dengan keringat yang tumpah! Dan ……. Hari ini dalam denyut nadi ibukota.

Kita veteran diajak ke sini

Di bukit Jalil, bumi bertuah anak bangsa bukan untuk memilih bakal juara sukan negara atau menerima taklimat Operasi Sapu Habis, memburu pengganas komunis di lokasi hutan simpan Hulu Bendul pun tidak lagi ada CO Parade sabtu depan…..

Tapi kita dipanggil ada pesan dari sejarah silam ada berita penting dari bumi perbatasan Gubir, Gua Musang, Pulai, Padang Tenku, Tanjong Tualang, Sungai Ruan, Tanjong Kunyit , Lundu, Kalabakan danberbilang ratusan lagi bumi yang hangus dibakar api peperangan….

Justeru kawanku wira veteran, kita di sini diajak mengingati saat-saat getir dalam perjuangan berdarah ketika menentang keganasan pengganas komunis, kita diajak mengingati detik-detik sayu rakan-rakan wira yang gugur kerana menjulang sejarah, maruah anak bangsa menjulang maruah Angkatan Tentera kita

maruah yang sudah sebati tertanam dalam tubuh yang sudah bersarang, seribu luka dari kesan tembakan

tubuh yang masih tinggal Cuma sekepal daging membungkus tulang

masih dapat bertahan buat mengisi tugas bakti dalam satu lagi pengembaraan menghabiskan sisa-sisa hidup yang terus berbangga TERCAPAINYA KEMERDEKAAN NEGARA TANPA TUMPAH SETITIK DARAH !!

tapi…. hendaknya sejarah tidak lupa tentang perjuangan berdarah kami di perbatasan demi kemerdekaan negara….”

Zul.. wakil dari Penang
antara skot-skot yang sempat berjumpa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s