lagi pasal banjir…

Kesinambungan daripada coretan penulis dalam entri yang lepas tentang gelagat komuniti dalam persekitaran daerah Kubang Pasu berkisar banjir yang melanda daerah ini akhir November lalu mungkin mencapai klimak sehingga penghujung bulan ini setelah pihak kerajaan mula melunaskan janji dengan membayar Bantuan Wang Ehsan kepada mangsa-mangsa yang terlibat.

Ucapan oleh Dato Saad Man (ADUN Jitra)

Minggu lepas pembayaran telah dilakukan kepada kelumpok penanam padi dan minggu ini pembayaran Bantuan Wang Ehsan sebanyak RM500.00 kepada setiap keluarga yang terlibat.  Dalam semingu dua ini telinga penulis ‘tersumbat’ dengan polemik pembayaran dua kategori ini.

Dalam kategori padi, ramai yang merungut lapor sekian hektar tetapi dapat sekian yang mana terkurang dari amaun yang sepatutnya yang dijanjikan.  Ada yang tidak dapat langsung kerana tidak mendaftar tentang kemusnahan tanaman.  Dari sumber yang boleh dipercayai punca kekurangan amaun dibayar adalah disebabkan ketidakselarian bancian oleh pihak MADA dengan tuntutan oleh pihak petani.  Ada petani yang belum pun menanam tetapi menuntut kerugian.

Justeru, untuk tidak menghampakan petani, peyelarasan dibuat oleh pihak MADA dengan menampong kekuranan peruntukan bajet kerajaan dengan mengurangkan sedikit amaun dari petani yang memperolehi amaun yang besar untuk diagih juga kepada petani yang ‘menipu’.

Untuk ini manusia sanggup buat apa saja

Dalam kategori bantuan Wang Ehsan, polemiknya agak ‘panas’ kerana ramai mangsa yang terlibat tercicir namanya dari senarai penerima bantuan walaupun masing-masing telah mengisi 3 borang yang diberi.  Langkah penyelesaian, pihak terbabit cuba mencari penyelesaian untuk tidak menafikan hak mangsa-mangsa yang terbabit.  Namun begitu adat mulut manusia, tidak akan terlepas dari tuduhan dan buruk sangka.  Dapat atau tidak, hanya masa yang menentukan.

Hari ini 27 Dis 2010,  penulis meninjau tempat pembayaran bantuan Wang Ehsan sumbangan Kerajaan Persekutuan Malaysia bertempat di Sekolah Menengah  Bandar Darul Aman Jitra .  Majlis disempurnakan oleh ADUN Jitra dan Ahli Parlimen Kubang Pasu.

Sabar menunggu saat

Apa yang menarik perhatian penulis ialah sikap ‘manusia’  bila berdepan dengan duit.  Berasak-asak, berebut untuk mendapat tempat pertama samada di kaunter pengesahan apatah lagi semasa penyampaian envelop wang.  Semua ruang kosong depan di dalam dewan dipenuhi walaupun arahan tidak membenarkan.  Lain benar suasananya berbanding  Mesyuarat Agong PIBG atau majlis seumpamanya.   Sehingga habis mesyuarat pun kerusi di depan tiada siapa yang sudi memenuhi walaupun pengerusi berbuih mulut mengarahkannya.  Itulah gambaran fenomena masyarakat kita dengan duit.  Ekspresi

Advertisements

2 thoughts on “lagi pasal banjir…”

  1. Assalamualaikum,

    Apa nak dikatakan…dah jadi resam dunia. Kerana duit orang sanggup buat jua. Haram, halal, berkat, dll, tiada lagi dalam istilah.

    1. waalaikumusslam tuan. dengar rumuors ada kerani JKM kena pecat pasal songlap duit orang dalam kes banjir ni. Benar atau tidak alahuallam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s