Assalamualaikum YB

Dah hampir 2 bulan 2011 menjengah namun permulaan tahun yang agak busy sekali gus mengekang aku dari berekspresi dari apa yang aku pandang, dengar dan rasa tentang apa yang telah berlaku di persekitaran kehidupan.

Barisan pemimpin masyarakat

Petang ini aku telah dijemput untuk sama-sama menghadiri satu Majlis Wakil Rakyat Bersama Warga Kampong yang rasanya belum pernah aku lakukan sebelum ini kerana aku bukanlah ahli kepada mana-mana parti politik.  Atas dasar dijemput dan berlapang dada dengan keakraban kami sekampong maka aku turut sama dalam majlis tersebut. Warga kampong yang terdiri dari berlainan parti (bukan UMNO sahaja) sama-sama memberi komitmen menyerikan majlis. Apa yang lebih menarik lagi ialah bekas ketua kampong (PAS) diminta membacakan doa selamat.  Ini adalah satu contoh perpaduan yang harus wujud dalam negara daripada bersengketa sesama bangsa kerana berlainan idealogi politik sempit.

Apa yang aku ingin kongsi dengan pembaca yang terkebetulan membaca blog ini ialah beberapa ekspresi ADUN Jitra YB Datuk Saad Man terhadap hadirin ialah amanat PM supaya menjalankan tanggungjawab sebagai wakil rakyat tanpa memilih bulu samada dari parti lawan, ugama dan bangsa.  Rakyat juga perlu sedar dan berterima kasih kepada kerajaan kerana menjadikan kebajikan kepada rakyat sebagai agenda utama .  “Tidak ada negara dalam dunia ini yang memberi rumah percuma (PPRT), bantuan banjir dan lain-lain kepada rakyatnya”. katanya

Sesekali mendapat kesempatan tidak dilepaskan oleh rakyat untuk berdepan dengan wakil rakyat

Tambah beliau adalah menjadi tanggungjawab warga negara supaya mendaftar sebagai pemilih untuk membolehkan mereka menunaikan tanggungjawab sebagai pengundi bagi menentukan masa depan negara.

Menziarah warga tua

Di akhir majlis YB memberi ruang kepada hadirin untuk  mengadu sebarang masalah untuk diselesaikan. Pada pemerhatian aku, ada beberapa masalah dalam kampong dijangka dapat diselesaikan hasil dengan pertemuan ini.  Inilah hasilnya jika YB sendiri yang turun padang berbanding mengharapkan JKKKP  yang kelihatan tidak mampu membawa banyak perubahan dalam kampong samada dalam bentuk kebajikan  maupun  prasarana dan kemudahan dan kesempurnaan asas dalam kampong.   Ekspresi.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s