Bila Ajal sudah tiba….

Pagi 28 Sep 2011, aku menerima panggilan talipon dari anak saudaraku Zaini di Kampong Baharu Besut Trengganu mengatakan ibunya yakni kakak iparku telah meninggal dunia .  Arwah yang sebelum ini tidak mempunyai apa-apa komplikasi  yang serius melainkan darah tinggi telah diwadkan dihospital Jerteh selama seminggu kerana sakit dalam perut.  Lebih kurang jam 0600 beliau telah menghembuskan nafas yang terakhir pada usia 61 tahun.

Aku tidak dapat balik pada hari kematiannya kerana sesuatu yang tidak dapat dielakkan.  Namun keesokan harinya baru dapat bersama-sama keluarga di kampong.  Berada di kampong sehingga selesai tahlil arwah untuk hari ketiga.  Keesokan harinya aku bercadang untuk balik ke Jitra bersama isteri dan anak perempuan ku.

Lebih kurang jam 0400 pagi 1 Okt 2011, telingaku seakan terdengar seseorang memanggil dari bilik sebelah di rumah abangku itu.  Pada mulanya aku menyangka abang Jusoh/Rani mengigau.  Maklumlah beliau masih dalam mood kesedihan setelah pemergian isterinya kak Sinah.  Setelah aku peramati, panggilan itu berterusan seperti memerlukan pertolongan.  Lantas aku bangun menuju ke biliknya mendapati dia sedang menghadapi komplikasi sesak nafas.

Aku membangunkan anak-anaknya yang semuanya masih berada di rumah, memberi  rawatan kecemasan  seberapa mampu dan membawa nya ke hospital  Jerteh pada jam 0430. Namun bila ajal sudah sampai tiada siapa yang boleh menghalang.  Dalam suasana keheningan azan subuh di mesjid berhampiran hospital,  abangku pula menghembuskan nafas terakhir.

Ramai yang terkejut kerana tidak menyangka arwah yang semalamnya masih boleh berbicara dan melawak bersama-sama tetamu yang bertahlil malam ketiga untuk isterinya pula meninggal dunia.

Dalam usia 64 tahun abang Jusoh, sejak setahun dua terakhir ini beliau sememangnya sudah kurang sihat kerana ada tanda-tanda sakit jantung namun tiada siapa yang menduga beliau pergi begitu cepat.

Pelan aku untuk balik Jitra pada hari itu terpaksa ditangguhkan dan majlil tahlil di rumah itu bersambung 3 hari lagi.  Aku Cuma mampu membuat perancangan tetapi perancangan Allah adalah yang tepat dan mutakhir.

Abdul Rani bin Abdullah adalah bekas askar jurutera Tentera darat yang bernombor 302020.  Nombor itu seolah-olah tertulis dan dalam ingatanku sehingga sekarang.  Walaupun beliau hanya berkhidmat 16 tahun namun  zaman beliau menjadi tentera adalah penuh dengan pertempuran menentang pengganas komunis. Alfaatihah.

Abd Rani pejuang zaman insurgensi
Advertisements

One thought on “Bila Ajal sudah tiba….”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s