Cuti-cuti Tahun Baru Cina 2012

Percutian kami sekelurga (bertiga je) pada kali ini sebenarnya adalah untuk memenuhi undangan majlis perkahwinan anak abang aku Ibrahim@Pak Mat Jerangau iaitu Rozaimah.

Majlis ini akan berlangsung di Felda Jerangau Trengganu.  Oleh kerana cuti umun Tahun Baru Cina pada 23 dan 24 Jan (Isnin, Selasa), maka bagi  negeri Kedah yang cuti mingguan persekolahan pada hari Jumaat maka sempat untuk kami membuat perjalanan di banyak tempat.  Justeru kami membuat keputusan untuk membuat perjalanan melalui Lebuh Raya Utara-Selatan yang mana destinasi pertama kami adalah ke Melaka.

Naratif ringkas:

20 Jan 2012 jam 0730(zone H) Jangka masa bertolak (JMB)dari Jitra.

200915H -Berehat untuk sarapan pagi di R&R Gunong Semanggol Perak.

201300H –Ambil susur keluar di Tanjong Malim untuk Solat Jumaat.  Destinasi persinggahan ialah rumah sahabat lama LK1 PPP Latif/Yani (skot 146 dan jiran masa tinggal di Blok A25). Bersolat Jumaat di Mesjid Ar-Rahman Ulu Bernam Selangor yang bersempadan dengan rumah Latif.

 201430H. Meneruskan perjalanan.  Bermula di sini PAPAGO (GPS) menjadi pemandu jalan .

Aplikasi GPS PAPAGO banyak membantu memberi petunjuk jalan

1700H- Mengambil susur keluar tol Air Kroh.  Bekas PW1 STN(L) Azmi memandu jalan untuk ke rumahnya di Bukit Larang Pernu .  Bermalam di rumah Azmi.  Jiran semasa bermastautin di Block A-24 Kuarter TLDM yang masih berhubung dan saling mengunjung walaupun sudah membawa haluan masing-masing setelah tamat perkhidmatan.

Cantik….Rumah Azmi di Bukit Larang Melaka

210900H- Azmi dan Sariah isterinya membawa kami melawat sekitar Melaka Bandaraya Bersejarah .  Selepas itu kami meneruskan perjalanan ke Batu Pahat dan keluar susur Air Hitam.

A Famosa
Dah berpuluh tahun tidak menjejaki bumi Johor…

211300H-  Kami tiba di rumah bekas BK PJT Abdul Ghani/Samsiah di no 18 Taman Manis Parit Raja Batu Pahat Johor.  Sebenarnya kami gagal menghubungi tuan rumah untuk memaklumkan kedatangan kami kerana Ghani telah menukar no telefonnya.  Nasib baik samsiah ada di rumah. Ghani tiada di rumah kerana bekerja.  Ghani telah menamatkan perkhidmatan sekitar tahun 2002 dan sejak itu kami telah terputus hubungan.

riuhnyaaaa bila jumpa gu lama

211400H- Meninggalkan  Parit Raja dan menggunakankan lebuh raya PLUS kembali ke Melaka.

211700H- Tiba kembali di rumah Azmi dan bermalam.

220800H- Meneruskan perjalanan ke destinasi berikutnya iaitu Felda Jerangau Trengganu.  PAPAGO memberi perkhidmatan terbaik memandu kami melalui Jasin-Tangkak-Segamat.  Tiba di segamat jam 1000H dan melalui Muadzam Shah kami singgah di rumah anak saudara di Felda Lepar Hilir 3 Gambang pada jam 1300H untuk Zohor dan makan tengahari.

Rumah kakitangan Felda Lepar Hilir 3

221430H- Destinasi kedua di Pahang ialah menziarah ibu angkat Wan Besah di Sungai Karang Darat.  Jam 1530 tiba di rumah beliau dan 1600H menuju destinasi ke3 untuk tea time di Restoran Tunas Samudera kepunyaan sahabat seperkhidmatan di Balok.  Tapi malangnya  Nik Adib tidak berniaga pada hari tersebut dan masa agak suntuk untuk bertandang ke rumah beliau.  Justeru kami meneruskan perjalanan ke Jerangau melalui Jalan Jabor.  Jam 1740H berhenti minum di R&R Bandar Almuktafibillah Shah.  Jam 1830H selamat tiba di Felda Jerangau dan bermalam di rumah abang (Pakmat Jerangau).

23 Jan 2012-  Rozaimah selamat diijabkabul dengan pasangannya Rashid dan majlis kenduri kesyukuran diadakan pada hari tersebut.  Rashid adalah orang Juru Pulau Pinang menjadikan menantu Pakmat yang ke 4 dari tanah Pulau Mutiara.  Dua orang lagi menantu Pakmat adalah warga Felda itu sendiri dan Selangor.  Keenam-enam anak Abang Mat dan Kak Nisah sudah berumahtangga yang akhirnya  hanya tinggal mereka berdua sahaja yang akan meneruskan sisa-sisa kehidupan yang berbaki di rumah yang bernombor 612 Jalan Nussery Felda Jerangau Ulu Trengganu.

Selamat Pengantin Baharu ema dan rasyid
Rombongan keluarga pengantin lelaki
Sebahagian drp keluarga sebelah pengantin perempuan

231630H- Semua kaum kerabat dari jauh, Kuala Lumpur, Pahang dan Besut pakat balik,  maka kami pun ikut berangkat meneruskan musafir ke Besut Trengganu.  Bermalam di rumah Abang Meli/kak Yam yang mana bertanggongjawab memelihara seorang ibu tua hajjah Meriam.

Bonda Hjh Meriam- umurnya melebihi 88 tahun

Itulah ibu kandong kami yang sebelum ini dititipkan kepada abang  Jusoh/Kak Sinah untuk penjagaan dan segala keperluannya.  Setelah Abang Jusoh dan Kak Sinah kembali ke Rahmatullah Oktober tahun lalu, maka keluarga Abang Meli yang mengambil alih tugas itu bagi pihak adik beradik lain kerana mereka tinggal berhampiran di kampong Baharu.

240800H- Hari terakhir dalam percutian kali ini, kami bermusafir balik ke Jitra melalui Jalan Raya Timur Barat yang merupakan jalan penghubung antara utara dan Timur Semenanjong yang merakam banyak sejarah perjuangan ATM menentang pengganas Komunis.

241830H- Selamat sampai ke Jitra. Syukur kehadrat Allah (swt) yang telah member i kesihatan dan kekuatan dan memudahkan permusafiran kami  kali ini. Sekian.

Nota:

  • Semua catatan masa adalah anggaran.
  • Fuel RM 300.00 (+-)
  • Tol RM 88.00
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s