Tempat Jatuh Lagikan Dikenang…

DSC_0020
Mesjid ini sudah banyak berubah

Aku masuk navy pada 01 Oktober 1981 yang mana setelah Pusat Latihan Rekrut sudah pun berpindah ke Teluk Muruh Lumut Perak yang sebelum ini berpusat di Sembawang Singapura.  Pada masa itu bangunan kuarters TLDM (Blok A dan lain-lain prasarana) masih dalam pembinaan cuma sebahagian saja yang sudah diduduki.

Apa yang aku nak kongsi bukan pasal pangkalan TLDM tapi sedikit nostalgia tentang sebuah Mesjid di Telok Muruh. Namanya Mesjid Sultan Idris Shah ll.  Mesjid ini dibina adalah khas untuk anak-anak kariah Telok Muruh sahaja untuk aktiviti ibadat harian.  Oleh kerana jumlah penduduk Teluk Muruh tidaklah begitu ramai maka tidak hairanlah kalau Mesjid ini tidaklah begitu besar.

Hanya sesuai untuk penduduk Telok Muroh yang kebanyakannya terdiri daripada nelayan pantai sebagai mata pencarian.  Tentunya mereka-mereka ini rata-rata berada dalam golongan orang susah.  Nelayan lah katakan.

Setelah Pangkalan TLDM mula dibina dan anggota TLDM mula dipindahkan, Telok Muroh telah mula berubah wajah.  Ramai penduduk mula menukar profesyen nelayan kepada perniagaan.

Sehingga kunjungan terakhir saya ke Teluk Muroh pada awal 2013 mendapati kampong Teluk Muroh telah membangun dengan pesatnya. Termasuklah Mesjid ini walaupun strukturnya tidak banyak berubah namun dari segi keselesaan telah beranjak kepada satu suasana yang memberangsangkan.

Banyak tanah-tanah persendirian telah dijadikan bangunan komersial termasuk tebus guna tanah bagi membina Marina Island yang menjadi mercu tanda pembangunan serta model pelancongan kawasan setempat.

Berbalik kepada Mesjid Sultan Idris Shah yang mengabadikan nama Sultan Perak ini  mempunyai nostalgia tersendiri kepada kami rekrut-rekrut TLDM terutamanya beberapa siri pengambilan awal 1980an(dari intake 143 hingga intake 148 kalau tak silap) yang mana pada masa itu Mesjid An-Nur Pangkalan TLDM masih dalam peringkat pembinaan.

Seminggu sekali kami akan menunaikan fardhu Jumaat di Mesjid Sultan Idris Shah ll ini yang jaraknya lebih kurang 2.5 km dari tempat penginapan kami di Blok D3 dan D4 KDPELANDOK.

Nama pun rekrut, kami tidaklah diberi layanan baik sentiasa.  Adakalanya kami disediakan trak 3 ton untuk berjumaat, adakalanya kami terpaksa menapak berbaris berjalan kaki di tengahari rembang dengan baju Mufti (baju melayu putih TLDM issued) sejauh 2.5 km, anda fahamlah sendiri.  Sampai di Mesjid, basah baju dialiri peluh.

Satu bab lagi, ramai rekrut yang datang ke Mesjid itu bukan kerana ‘beriman’ kepada rukun Islam itu tetapi lebih kepada kerana takut didenda oleh jurulatih yang bertugas.  Maka fenomenanya ramai yang berkeliaran di kedai-kedai di kawasan sekitar Mesjid malah ada yang kepenatan terlena di kawasan Mesjid tanpa rasa segan silu dengan jemaah-jemaah lain.

Pernah pada satu hari waktu Jumaat, Komandan KD PELANDOK  sendiri iaitu Kdr Haji Zainal Abidin (bersara Laksdya) membuat spot check bagi menangkap rekrut-rekrut yang pura-pura datang ke Mesjid tetapi tidak bersolat. Spot check yang dibuat di kala jemaah lain sedang bersolat itu memang berjaya menangkap rekrut-rekrut yang kaki ponteng solat.  Yang pastinya mereka yang tertangkap akan menerima habuan yang sangat setimpal….

Fenomena di dalam Mesjid lain pula ceritanya.  Rekrut-rekrut ini biasanya akan menghidap sindrom batuk-batuk mungkin kerana meminum air paip yang tidak bermasak setelah penat ‘dilanyak’ jurulatih semasa pembelajaran kawad dan sebagainya.  Jadi suasana di dalam Mesjid akan bersahut-sahutan lah dengan batuk-batuk seperti irama katak memanggil hujan.

Namun apa nak dikatakan, begitulah suasana sebenar para rekrut yang datang dari pelbagai pelusuk negeri dengan latar belakang kehidupan lampau yang pelbagai mempunyai seribu satu macam perangai yang tidak terjangkau oleh fikiran memikirkannya.  Datang dan berkumpul selama 6 bulan dengan satu tujuan untuk menjadi anggota TLDM.

Saya yakin rekrut perkhidmatan lain seperti TUDM, TDM malah PDRM juga mengalami sindrom yang sama yang mana mental mereka ini (kami) diuji dari pelbagai sudut bagi menukar karakter seorang pemuda awam menjadi seorang pemuda harapan bangsa dan Negara….mungkin anda tidak pernah terfikir….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s