Bersyukurlah kita jadi rakyat Malaysia….

Armada TLDM era pra pembangunan di awal 80an tidak banyak mempunyai aset yang canggih.  Flotila Serang hanya boleh dibanggakan dengan skuadron FAG (G) dan FAC(M) sahaja.  Kapal Frigate cuma ada KD HANG TUAH dan KD RAHMAT manakala Flotilla Bantuan terdiri dari kapal-kapal lama yang dipindah milik seperti KD SERI LANGKAWI, KD BANGI dan  KD RAJA JAROM.

Bertugas di KD HANG TUAH pada waktu itu sudah dikira terbaik kerana kapal ini saja yang sering ditugaskan untuk lawatan operasi  ke luar negara yanga mana negara-negara yang sempat aku lawati ialah Singapura, Indonesia, India, Korea dan Hong Kong yang masih di bawah jajahan British.

Pada 1983, KD HANG TUAH telah membuat lawatan operasinya ke Bombay India selama 5 hari.  Di samping itu juga perancangan telah diatur untuk membaiki Meriam ‘A’ (4 inci) yang sudah sekian lama menjadi ‘tukun darat’ di Foxle  KD HANG TUAH.

DSC_0244-1
Berdiri dari kiri:..Ro Ridzuan, RO Mat Johar, arwah PBS Mazlan, Coxn Ahmad, midshipmen…
Duduk dari kiri:… Midshipmen… , saya dan Midshipman Lee

Bukan kisah A gun HANG TUAH yang aku nak kongsi dalam ekspresi kali ini tetapi satu sketsa kehidupan yang sempat aku rakam dalam memori setelah 30 tahun berlalu.  Kisahnya berkisar kepada seorang tua gelandangan yang merempat di kawasan pelabuhan Bombay tempat kami bertambat.

Beliau berasal dari Indonesia mengikut ibunya ke Bombay setelah berkahwin dengan lelaki warganegara India sejak umurnya  masih kanak-kanak lagi.  Semasa beliau berumur 9 tahun ibunya meninggal dunia dan dia di bela oleh bapa tirinya.  Tak lama selepas itu bapa tirinya pula meninggal dunia.

Maka sebatang karalah orang tua ini meneruskan hidup zaman remajanya dengan bekerja  sekadar untuk mengisi alas perutnya sahaja.  Kadang ada kerja dan banyak masa yang beliau tidak berkerja mengikut ceritanya yang masih boleh bertutur dalam bahasa Indonesia.  Katanya , kalau bekerja pun pendapatan sekadar 5 rupee (RM1.00) sehari pada masa itu.  Begitulah jalan hidupnya melarat sepanjang hayat.

Di pelabuhan Bombay di tempat KD HANG TUAH berlabuh merupakan kawasan rekreasi di tepi laut.  Di gangway  telah disediakan tong sampah crew kapal membuang sampah.  Setiap kali kami turun untuk membuang sampah, ramai gelandangan datang menunggu  untuk menafaatkan sisa-sisa yang dibuang.  Nasi-nasi lebihan yang dibuang bersama sampah lain mereka ambil dan membuat pengasingan.  Nasi itu diayak, diasing dan dibersihkan semula untuk  dikitar semula sebagai makanan pengalas perut.

Terharu kami melihatnya tentang kesusahan dan kemiskinan golongan kasta rendah yang hidup di dalam sebuah negara yang rakyatnya mempunyai kepakaran dan kemahiran teknikal yang tinggi tetapi lemah dari segi pentadbiran.

DSC_0247-1
Kiri: PJT Zainal

Peminta sedekah bermaharajalela di seluruh bandaraya, bayi-bayi yang baru dilahirkan tidak mendapat perlindungan sewajarnya dan kebuluran adalah fenomena biasa .  Ibubapa memanipulasikan anak-anak kecil mereka sebagai bahan penarik kesihan belas orang ramai dengan melakukan pelbagai aktiviti..…

Hakikatnya di negara kita pada zaman yang sama, rakyatnya tiada yang kebuluran dan kanak-kanak  bebas bermain dalam keadaan perut yang kenyang.

Menyedari hakikat ini wahai rakyat Malaysia, mari lah kita bermuhasabah dan membuat perbandingan dan bersyukurlah dengan kemakmuran yang Allah kurniakan kepada kita.  Jangan pula kita jadikan kemakmuran dan keharmonian ini sebagai medan untuk memecahbelahkan perpaduan …..insaflah!!!

Ekspresi

Rumah kasut di Bombay
Rumah kasut di Bombay
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s