Ekspedisi Haji 2013/1434H

Muqaddimah

Alhamdulillahhirabbil a’a laminn…syukur kehadrat Allah kerana dengan limpah kurnianya maka tahun ini saya dan isteri ditawarkan untuk menunaikan fardu Haji bagi melengkapkan rukun Islam yang kelima.  Kami yang mendaftar pada tahun 2006, sudah sampai giliran dalam perkiraan Tabung Haji.

Tahu ini juga TH membuat satu pembaharuan yang sangat menyenangkan iaitu tawaran dibuat pada awal tahun yang mana tindakan ini sangat signifikan dalam konteks persediaan para-para jemaah.

Persiapan

Dengan tawaran ini maka segala persiapan telah kami lakukan sebaik mungkin dari segi persediaan ibadah juga persiapan barang-barang keperluan dan kesihatan.

Persediaan ilmu sememangnya kami telah menghadiri kuliah-kuliah mingguan manakala kursus bersiri yang dianjurkan oleh TH kami mengikuti bermula awal tahun 2013/1434H yang diadakan di mesjid A’la Jitra.

Meski pun semasa tawaran dibuat tabungan kami belum mencukupi namun Alhamdulillah, dalam jangkamasa yang diberi keperluan kewangan dapat disediakan tanpa mendapat apa-apa halangan yang besar.

2 bagasi setiap seorang mengiringi pemusafiran kami.
2 bagasi setiap seorang mengiringi pemusafiran kami.

Di samping kelengkapan yang dibeli sendiri, ada juga hadiah-hadiah dari sahabat handai malah juga banyak dari sumbangan TH dan sahabat koperat TH.

DSC_0198
Kad Kesihatan dan Pengenalan diri sentiasa bersama jemaah

Pergerakan

DSC_0044
Penerbangan dalam suasana selesa
DSC_0046
Meal yang mengenyangkan
DSC_0048
Pelbagai minuman mengikut cita rasa penumpang disediakan

Jadual penerbangan kami pada 12 September 2013 iaitu KT 18 bertolak dari LT Sultan Abdul Halim Alor Setar dengan menggunakan pesawat MAS B777 siri 200 (MH2080). Jumlah penumpang 279 orang.

Haluan destinasi kami bagi penerbangan awal adalah ke Madinah Al-munawwarah untuk aktiviti ziarah Mesjid Nabawi, Makam Rasulullah (s.a.w) dan para sahabat serta saudara mara Nabi (s.a.w).

JMB Alor Setar – 1400H

JMT LT Princess Sultan Abdul Aziz  Madinah – 1715C

Penerbangan melalui Teluk Andaman dan Laut Arab sejauh 7,236 km telah mengambil masa selama 8 jam dengan kelajuan 940km/jam  dengan ketinggian 37,998 kaki.

Penginapan

Tiba di hotel penginapan Movenpick Madinah lebih kurang jam 2300C pada 12 Sept setelah mengalami sedikit kelewatan atas sebab-sebab birokrasi pengangkutan yang mengangkut kami ke hotel.

DSC_0068
Hotel bertaraf 3 bintang cukup selesa dengan 2 orang sebilik

Kemudahan Lain

Pihak TH juga menyediakan perkhidmatan pengeluaran dan penyimpanan wang, Klinik, topup telefon serta pihak Nation Wide Ekspress turut memberi perkhidmatan penghantaran barang-barang jemaah ke Malaysia.

Kaunter TH hanya memerlukan tag haji sahaja untuk proses
Kaunter TH hanya memerlukan tag haji sahaja untuk proses
kaunter topup selalu mendapat perhatian jemaah
kaunter topup selalu mendapat perhatian jemaah
Klinik untuk para jemaah di Madinah.
Klinik untuk para jemaah di Madinah.

13 Sept (Jumaat) – 21 Sep (Sabtu) Aktiviti di Madinah

Rasulullah (saw) membangunkan mesjidnya berdasarkan asas takwa..” Solat di mesjidku ini lebih utama (1000 kali daripada solat di tempat lain kecuali mesjidil haram” (HR Bukhari, sahih Bukhari no 1190″

Ketika masuk kota Madinah, Nabi (saw) terus  membina mesjidnya tapi sebelum itu ketika transit di Quba’ dalam perjalanan hijrah, beliau terlebih dahulu telah membina Mesjid Quba’.  Mesjid Madinah yang dibina Nabi Muahmmad (saw) yang asalnya berukuran 50x50m dengan ketinggian atap 3.5m. perluasan berikutnya oleh Syyidina Umar (ra) pada 17H, Sayyidina Uthman(ra) pada 29H, Al-Malik al-Umawy pada 91H, Al-Mahdi (165H), Qayyit Bay (888H), Abdul Majid al-Uthmani(1277H, Raja Abdul Aziz (1372) dan Raja Fahd pada 1414H dan keluasan terkini Mesjid 82000 meter persegi bagi lantai dasar,  67,000 meter persegi lantai atas dan 135,000 meter persegi halaman untuk solat yang mampu menampung sejumlah 535,000 orang jemaah  dengan kos RS72.2 million.

Mesjid Nabawi di waktu malam
Mesjid Nabawi di waktu malam
Dataran Mesjid Nabawi pada siangnya dibukakan payung gergasi.
Dataran Mesjid Nabawi pada siangnya dibukakan payung gergasi.
waktu solat di Mesjid Nabawi
waktu solat di Mesjid Nabawi

Sebenarnya aktiviti di Mesjid Al-Nabawi ini tidak pernah ada masa yang khusus untuk dikunjungi.  Boleh dikatakan sepanjang masa, Mesjid ini sentiasa di penuhi umat Islam dari seluruh pelusuk dunia terutamanya di musim haji.

Seawal jam 0100C pagi pun sudah berpusu-pusu jemaah memasuki Mesjid ini dengan pelbagai tujuan seperti untuk menyapa Rasulullah di Makamnya, beriktikaf atau bersolat sunat di Ar-Raudhah atau sepaling tidak beriktikaf dan berwirid di dalam Mesjid.

Di samping itu juga di luar waktu solat boleh menziarah makam-makam sahabat dan saudara mara Nabi (s.a.w) di Perkuburan Baqi’.

Jemaah berkesempatan juga menziarahi tempat sejarah perjuangan baginda Nabi (s.a.w) serta sahabat-sahabat baginda.

Rutin selebihnya ialah semua jemaah akan berulang alik ke Mesjid Nabawi setiap waktu untuk berjemaah dengan sasaran dapat berjemaah sebanyak 40 waktu selama berada di madinah.

Ar-Raudhah- taman dari taman-tamn syurga-Bagi jemaah lelaki boleh masuk pada bila-bila masa namun bagi jemaah wanita masanya agak terhad dikhususkan untuk ke Raudhah dan Makam Nabi (s.a.w).

Dari Abu Hurairah (ra), Rasulullah (saw) bersabda…”antara rumahku dan mimbarku adalah taman (raudhah) dari taman-taman syurga.  Dan mimbarku di atas kolam”…(sahih Bukhary no 1888).

menurut sebahagian dari ulama salaf,  anatara mimbar dan rumah rasul menyerupai.  sedangkan pendapat lain menyakini bahawa raudhah tersebut, di akhirat kelak benar-benar akan berpindah ke syurga.  Ulama lain mengatakan , ia bagaikan taman-taman syurga dalam hal turunnya rahmat dan tercapainya kebahagiaan.

Mimbar Nabi (s.a.w)
Mimbar Nabi (s.a.w)

Rasululullah(saw) bersabda”…. sesungguhnya mimbarku berada di sebuah pintu dari pintu-pintu syurga” (majma’ al-zawaid, 4/9).  Riwayat lain mengatakan sesungguhnya tiang-tiang mimbarku ini menjadi pahala di syurga kelak (hadis sahih sunan Nasa’i)

makam Nabi (s.a.w), makam sayyidina Abu bakar dan makam Sayyidina Umar

Aisyah(ra) adalah salah seorang isteri nabi telah bermimpi melihat 3 rembulan jatuh di kamarnya  maka diceritakan mimpinya kepada Abu Bakar As-siddiq.  Kemudian ketika rasulullah wafat dan dikuburkan di rumahnya, Abu bakar berkata kepada Aishah bahawa ini lah salah satu rembulan itu dan inilah yang terbaik antara ketiganya.

Sedangkan dari Malik di kisahkan bahawa rasulullah wafat pada hari Isnin dan dikuburkan pada hari selasa dan orang mensolatinya secara sendiri sendiri iaitu tiada seorang pun yang menjadi imam.  Ada yang berkata.. kuburkan saja di mimbar dan ada yang mencadangkan supaya dikuburkan di baqi’.  maka setelah Abu Bakar datang, ia berkata ..”Aku mendengar Rasulullah bersabda, …tidak ada seorang nabi pun yang dikuburkan kecuali di tempat di mana ia wafat.”..  maka digalilah tempat itu (di kamar Aishah).

Kemudian ketika Abu Bakar wafat beliau juga dikuburkan di kamar Aishah di samping Rasullullah(saw) sebagaimana yang di wasiatkannya sendiri.  Beliaulah rembulan kedua dalam mimpi Aishah.

Ketika menjelangnya kewafatan Umar ibn a-Khattab(ra), beliau telah berkata kepada anaknya Abdullah supaya pergi ke rumah Ummul Mukminin Aishah untuk memohon suoaya dapat dikuburkan bersama sahabatnya dan Aisyah telah mengizinkannya.

Perkuburan Baqi'
Perkuburan Baqi’

Baqi’ adalah sebuah pemakaman di Madinah di mana dikuburkan lebih dari 10,000 sahabat, isteri dan anak-anak Rasulullah (saw) serta tabiin dan para pengikutnya.  menziarahinya adalah sunnah.  Rasulullah pernah meminta ampun bagi penghuni baqi’ yang terkenal dalam doanya.  Perluasan Baqi’ di lakukan pada masa raja Fahd hingga luas keseluruhannya mencapai 174,962 meter persegi di kelilingai dengan pagar setinggi 4 meter.

DSC_0205
Mihrab Mesjid Al-Nabawi
Berlatar belakangkan Bukit Uhud
Berlatar belakangkan Bukit Uhud

Jabbal Uhud memiliki banyak bukit yang letaknya di dalam sempadan tanah Madinah di sebelah utara yang membentang dari timur hingga ke barat.

Anas (ra) telah meriwayatkan bahawa nabi (saw) memandang kepada Jabbal Uhud sambil berkata…“Sesungguhnya Uhud adalah gunung yang sangat mencintai kita dan kita pun mencintainya”…-sohih muslim no 1393.

Riwayat lain ialah ketika nabi(saw), Abu bakar, Umar dan Uthman mendaki Uhud dan menggonyangkan mereka.  Nabi berkata…“Diam kamu Uhud, sesungguhnya di atas mu terdapat nabi,shadiq(sebutan rasul kepada  Abu Bakar) dan dua orang syahid”-sohih Bukhari no 3675.

Jabbal Rumat atau Jabbal Ainain iaitu sebuah bukit merah yang terletak di sebelah selatan makam syuhada di samping wadi Qonat.  Disebut Jabbal Rumat kerana di situ nabi (saw) menunjuk 50 orang pemanah (rumat) untuk bersiaga dalam Perang Uhud yang diketuai oleh Abdullah ibn Jabir  (ra).  Nabi (saw) berkata, “Lindungi Pasukan kuda, jangan sampai mereka menerobos ke arah kita tetaplah di tempat mu, kalah atau menang jangan biarkan mereka masuk dari belakang mu“….

Setelah kaum musyrikin kucar kacir, para pemanah berteriak..”rampasan…rampasan” sehingga mereka mengabaikan perintah  komandannya.  Akibatnya kaum musyrikiin melihat ada celah kosong, mereka langsung berputar ke arah belakang bukit dan balik mengepung kaum muslimin sehingga ramai dari sahabat yang gugur syahid dalam pertempuran itu, malah rahang Rasulullah (saw) sendiri pun patah.

Dalam pertempuran itu seorang tentera musuh telah menyelinap di sebalik batuan berbukit dan membunuh hamzah (ra).  Nabi menamakannya “sayyid al-syuhada” (pemimpin para syuhada’).

Makam Syuhada berhampiran Jabal al-Ainain
Makam Syuhada berhampiran Jabal al-Ainain

Nabi (saw) memerintahkan agar para syuhada Uhud dimakamkan di lapangan tempat terjadinya pertempuran di mana dua atau tiga orang dikuburkan dalam satu liang.  Kuburan ini dekat dengan jabal Rumat dan sesiapa yang menziarahinya adalah sunnah.

Mesjid Quba' dan agenda munafiqin dalam Islam
Masjid Quba dianggap antara masjid paling suci dalam pegangan penganut agama Islam, mengikut turutannya ialah Masjidil Haram (Makkah), Masjid an-Nabawi (Madinah), Masjidil Aqsa (Baitulmuqaddis), Masjid Quba (Madinah).
Masjid Quba disebut di dalam Al-Quran sebagai masjid yang dibangunkan di atas dasar taqwa.

Masjid Quba telah siap dibina semula dalam tahun 1986 Masihi. Kerajaan Arab saudi telah meminta Abdel-Wahed El-Wakil, seorang arkitek Mesir untuk membina semula Masjid Quba. Abdel Wahid asalnya hendak mengekalkan struktur masjid yang lama dan digabungkan dengan bangunan baru. Tetapi Kerajaan Arab Saudiberkeras untuk meruntuhkan bangunan Masjid yang lama.

Masjid Quba mempunyai dewan solat berbentuk segi empat, dengan sebahagian dewan solat ditempat di tingkat dua. Dewan solat disertakan dengan kawasan kediaman petugas masjid, pejabat masjid, bilik wuduk, kedai-kedai dan juga sebuah perpustakaan.

Terdapat 6 buah pintu masuk sebagai tambahan kepada pintu masuk utama di bahagian utara, selatan dan timur masjid ini.  Mesjid ini mempunyai empat menara, dengan satu menara disetiap penjuru dewan solat. Masjid ini mempunyai kawasan lapang yang boleh dilindungkan dengan bumbung yang boleh dibuka dan ditutup.

Semasa hayatnya, Nabi Muhammad Saws.jpg kerap mengunjungi Masjid Quba dan menunaikan solat sunat. Mengikut hadis dari Ibnu Umar r.a: Sesungguhnya Rasulullah Saws.jpg pernah berkunjung ke Quba’ dengan menunggang binatang tunggangan dan juga berjalan kaki.

Telah diceritakan bahawa Nabi Saws.jpg menziarahi Masjid Quba’ pada tiap-tiap hari Sabtu dengan menaiki tunggangannya. Kadang-kadang baginda pergi ke sana pada hari Isnin.[1] [2](Riwayat Bukhari dan Muslim.)

Sabda Nabi Saws.jpg lagi: Sesiapa yang bersuci (mengambil wuduk) di rumahnya kemudian pergi ke masjid Quba’ lalu mendirikan sembahyang di dalamnya, ganjarannya samalah dengan pahala ibadat Umrah. (Tirmizi: Sembahyang: 298. Ibnu Majah: Iqamat dan Sunatnya: 1401. Ahmad: Musnad Makkiyyin: 15414.)

Telah diriwayatkan juga bahawa Nabi Saws.jpg bersabda: Sesiapa yang mengerjakan sembahyang di dalam masjid Quba’ pada hari Isnin dan hari Khamis, Allah akan gantikan pahalanya dengan pahala ibadat Umrah. …petikan Wikipedia.

Di ladang Kurma
Melawat ladang Kurma
Selain beribadat, membeli belah juga menjadi agenda sangat penting para jemaah
Selain beribadat, membeli belah juga menjadi agenda sangat penting para jemaah

Mekah Al-Mukarramah

Akhirnya tiba masa yang dinanti untuk berangkat ke Mekah Al-mukarramah. Kami dari Jemaah KT 18 bertolak bertolak dari Madinah pada 23 Sep jam 10.30 pagi. Bermacam-macam andaian dan peringatan diberi oleh pihak TH kepada jemaah supaya bersedia menghadapi segala kemungkinan semasa dalam musafir yang mengambil masa 8 jam lebih kerana biasanya pada musim-musim haji yang lepas, dalam musafir ini banyak kerenah dan cabaran yang terpaksa ditempuhi sebelum sampai ke destinasi.

DSC_0213
Mesjid Bir Ali- Jemaah berhenti untuk solat zohor dan berniat Ihram di miqat Bir Ali untuk melaksanakan umrah wajib
Sepanjang perjalanan ke Mekah, diiringi cuaca panas dan pemandangan mukabumi berbukit dan kering kontang
Sepanjang perjalanan ke Mekah, diiringi cuaca panas dan pemandangan mukabumi berbukit dan kering kontang
Berhenti di perjalanan untuk buang air
Berhenti di perjalanan untuk buang air

Tanah Suci Mekah

Allah telah mensucikan seluaruh kawasan sekitar Mekah sebagaimana dia mensucikan kota Mekah itu sendiri iaitu tanah yang disucikan Allah sejak diciptakannya bumi sampai hari kiamat nanti.  Dikisahkan bahawa malaikat Jibril (alaihissalam) memberitahu nabi ibrahim tentang sempadan-sempadan tanah dan disuruh menandainya dengan menancapkan batu.  Ibrahim pun melaksanakannya dan memang patut jika Ibrahim disebut sebagai orang pertama yang menandai sempadan kawasan suci Mekah iaitu sempadan yang memisahkan antara daerah yang suci (Tanah Haram) dengan yang lainnya.

Setelah pembebasan Mekaah (Fath Mekah) Rasulullah (saw) telah mengutus Tamim Ibn Asad al-Khazai untuk memperbaiki dan memperbaharui tanda-tanda tersebut.  Kemudian diteruskan oleh para khalifah kaum muslimin sesudahnya sehingga tanda-tanda sempadan tanah suci itu mencapai 943 buah yang ditancapkan di atas gunung, bukit, lembah  dan di tempat-tempat yang tinggi.  namun kebanyakan dari tanda-tanda tersebut telah terpendam  sehigga tiada yang tersisa kecuali  yang sempat diperbaiki kembali oleh para penerus sesudahnya.

Panjang kawasan Tanah Suci Mekah ialah 127km dan luasnya lebih kurang 550 km persegi.  Di dalam kawasan tersebut Allah telah menjadikan sebagai  tempat kembali (matsabah), tempat bertemunya seluruh manusia dan sebagai tempat yang aman.

Allah berfirman...” Sesungguhnya orang-orang kafir  dan menghalangi manusia dari jalan Allah dan masjidil haram yang telah Kami jadikan untuk semua manusia, baik yang bermukim di situ maupun di padang pasir, dan sesiapa yang bermaksud di dalamnya melakukan kejahatan secara zalim, nescaya akan kami rasakan kepadanya sebahagian siksa  yang pedih“.. (Qs Al Hajj/22:25)

Di antara sempadan-sempadan Tanah Suci dan jaraknya dari Masjidil Haram  ialah Tan’im 7.5km, Nakhlah 13km, Adlat Laban 16km, Ji’ranah 22km, Hudaibiah 22km dan Bukit Arafah 22km.

Lebih kurang  jam 1900C, kami tiba dengan selamatnya di hotel penginapan Land Premium yang dikhaskan untuk Maktab 95 dan 97.

Hotel yang berkongsepkan asrama 4 hingga 6 orang jemaah sebilik setinggi 13 tingkat.  Sejumlah 5000 orang jemaah ditempatkan di hotel ini yang jaraknya 900 meter dari Mesjidil haram.

Alhamdulillah... dapat kawan sebilik yang sporting
Alhamdulillah… dapat kawan sebilik yang sporting

Umrah wajib yang di rencanakan kepada kami setiba di Mekah tidak dapat diadakan pada hari ketibaan kerana faktor kelewatan tiba dan kepenatan.  Justeru keesokan harinya iaitu 23 Sept jam 0800C kami di bawa untuk pertama kalinya melakukan umrah wajib.

Suasana di sekitar Kaabah agak kuranag jemaah semasa kami mula-mula sampai untuk Tawaf Umrah Wajib.
Suasana di sekitar Kaabah agak kuranag jemaah semasa kami mula-mula sampai untuk Tawaf Umrah Wajib.

Selain sebutan KAABAH itu sendiri, di dalam al-quran ada menyebutnya dengan berbagai nama di antaranya ialah AL-BAIT, BAITULLAH, BAIT-ALHARAM, AL-BAIT AL-ATIQ dan QIBLAT.

Kaabah- (“Allah telah menjadikan Kaabah, Rumah Suci itu sebagai  (peribadatan dan urusan dunia) bagi manusia…”) (Q,s al-maidah/5:97).  Ninamakan Kaabah adalah kerana beberapa sebab iaitu bentuknya yang persegi empat di mana pada umumnya orang arab menyebut setiap rumah berbentuk persegi empat dengan Kaabah,  kerana ketinggiannya dari tanah dan kerana bangunannya terpisah dari bangunan-bangunan lain.

Dalam banyak riwayat disebutkan bahawa Kaabah diubahsuai setidaknya sebanyak 12 kali sepanjang sejarah.  Riwaat-riwayat tersebut ada ang boleh dipercayaai dan ada yang meragukan.

Di antara nama-nama yang patut dipercayai membangun dan mengubahsuai kembali Kaabah ailah para Malaikat, Nabi Adam(alaihissalam), Nabi Syits Ibn Adam(alaihissalam), Nabi Ibrahim dan nabi Ismail , Al-Amaliqah, Jurhum, Qushai Ibn Kilab, Quraisy, Abdullah Ibn Zubair(tahun 65H), Hujjaj ibn Yusuf (tahun 74H), Sultan Murad Al-Uthmani (tahun 1040H ) dan Raja Fahd ibn Abdul Aziz (tahun 1417H).

DSC_0272
Mataf sudah mula digunakan pada musim ini di mana di tingkat atas sekali untuk jemaah berkerusi roda
Dapat solat berjemaah di belakang Imam di depan kaabah, suatu moment yang sangat mengujakan.
Dapat solat berjemaah di belakang Imam di depan kaabah, suatu moment yang sangat mengujakan.
Bukit Safa garisan permulaan bagi ibadat Sae

Safa ialah bukit kecil yang berada pada jarak lebih kurang 130 meter sebelah selatan (agak ke kiri) dari Mesjidil haram. Sekarang di atas bukit ini sudah dibina atap bulat berbentuk kubah.  Bukit inilah telah disyariatkan sebagai tempat bermulanya Sae.  Di dalam Al-Quran ada disebutkan ..” Sesungguhnya Safa dan Marwah adalah sebahagian dari syiar Allah”(Q,s al-Baqarah/2:158).  Bukit tersebut menjadi saksi banyak peristiwa penting sepanjang sejarah dakwah nabi (saw).

Marwah pula ialah bukit kecil dari batu api atau geretan iaitu batu putih yang keras. Lokasinya kira-kira 300 meter arah timur laut dari Rukun Syami pada Kaabah.  Bukit Marwah ini menjadi tempat penghabisan Sae sebelah utara dan menjadi salah satu daripada syiar-syiar haji.

Ibadat Sae merupakan sunnah atau tradisi keluarga nenek moyang kita nabi Ibrahim, isterinya Siti Hajar dan anaknya Nabi Ismail (alaihissalam).  Di samping merupakan perintah Allah dan di sunnahkan oleh nabi Muhammad(saw).

Riwayat dari Ibnu Abbas(ra)  menceritakan bahawa pada suatu ketika datang Nabi Ibrahim bersama isterinya Siti Hajar dan anaknya Ismail yang ketika itu hajar sedang menyusukan Ismail.  Di situ tidak ada air dan di situ jugalah Nabi Ibrahim meninggalkan mereka berdua (melaksanakan perintah Allah) dengan membekalkan tas berisi kurma dan air.  Sedang Hajar  terus menyusui Ismail dan meminum air peninggalan Ibrahim hingga saatnya bekalan mereka habis.

Melihat Ismail yang kehausan, Hajar naik ke atas bukit yang terdekat iaitu bukit Safa sambil menghadap ke arah lembah untuk melihat apakah ada seseorang di sana.  Tenyata Hajar tidak melihat seseorang pun lalu ia turun dari bukit Safa dan ketika berada di lembah ia mengangkat hujung roknya sambil berlari-lari anak sehingga melewati lembah seperti seorang yang sedang berusaha keras mengejar sesuatu.  lalu ia naik ke bukit Marwah untuk melihat apakah ada seseorang atau tidak dan ternyata tiada orang yang dilihatnya.  hal ini dilakukan sebanyak 7 kali..  Selepas itu Hajar di tegur malaikat dan menunjukkan sumber air (zam-zam) lalu Hajar pun menan=mpung air itu dalam ember.

Dari Ibn Omar (ra) meriwayatkan bahawa Nabi (saw) berlari-lari anak di batn al-masil ketika sedang sae di antara safa dan Marwa.  Tempat tersebut sekarang sudah ditandai dengan lampu  hijau di antaranya.

Sedang melakukan Ibadat Sae di Safa-Marwah
Sedang melakukan Ibadat Sae di Safa-Marwah

23 Sept hingga 12 Okt, kami dari KT18 menjalani aktiviti ibadah umrah sunat, tawaf sunat dan lain-lain secara bersendirian atau berkumpulan dalam kumpulan yang kecil di antara rakan sebilik atau dengan pasangan masing-masing.

Dalam mesjid Tan'im. Bersolat ihram 2 rakaat sebelum berniat ihram setiap kali melakukan Umrah Sunat.
Dalam mesjid Tan’im. Bersolat ihram 2 rakaat sebelum berniat ihram setiap kali melakukan Umrah Sunat.

Mesjid Tan’im disebut juga dengan nama Mesjid Sayyidah ‘Aishah (ra), isteri Rasulullah dan ibu kaum muslimin (ummu al-mu’minin).  Terletak 7.5km ke utara Mesjidil Haram di pinggir jalan antara Mekah dan Madinah dan merupakan sempadan tanah suci yang paling dekat.  Mesjid Tan’im dibangunkan di tempat berihramnya Sayyidah ‘Aishah (ra) ketika hendak berumrah pada rangkaian perlaksanaan Haji Perpisahan (hijjat al-wadda’) iaitu pada tahun 9H.

Sebagaiamana yang diriwayatkan oleh Jabir(ra), bahawa ketika Sayyidah ‘Ashah sedang haid, beliau mengerjakan seluruh rangkaian manasik, hanya saja belum mengerjakan Tawaf di Kaabah.  Jabir mengatakan ketika telah suci, Sayyidah ‘Aishah lapur kepada Rasullullah untuk mengerjakan Tawaf.  “Anda semua telah mengerjakan Umrah dan Haji  sedangkan saya baru mengerjakan Haji sahaja?”… Mendengar itu Rasullullah lalu menyuruh Abdurrahman Ibn Abu Bakar  untuk menghantar nya ke Tan’m.  Setelah itu Sayyidah ‘ashah kemudian mengerjakan Umrah, yakni setelah mengerjakan Haji pada bulan Zulhijjah.

Bangunan Mesjid Ta’im diperbaharui lagi pada masa Khadam al-haramain al-Sharifain (Pelayan dua tanah suci Mekah dan Madinah), Raja Fahd ibn Abddul Aziz dengan luas keseluruhan termasuk parkir  dan lain-lain mencapai 84,000 meter persegi dan telah membelanjakan lebih kurang RS 100 juta. Sedangkan luas Mesjid Tan’im hanya 6000 meter persegi yang dapat menampungsekitar 15,000 jemaah.

ZiarahTempat Bersejarah

Kami juga berpeluang melakukan ziarah yang dikendalikan oleh pihak Tabung Haji. Salah satu tempat yang sempat kami lawati ialah  Bukit rahmah atau Jabbal Rahmah.  Dinamakan juga dengan Ilal atau Alal, disebut pula dengan al-Nabit (kerana bagaikan sebuah nabtah atau tanaman di dataran tinggi), atau dengan al-qurain.

Bukit Rahmah bukit kecil yang terdiri dari batu-batu besar yang keras yang terdapat di Timur Arafah antara jalan no 7 dan jalan no 8 atau sekitar 1.5km dari mesjid Namirah.

Jumlah anak tangga untuk naik ke puncaknya mencapai 168 buah. Puncaknya agak luas yang dikelilingi oleh dinding dengan ketinggian sekitar 57 cm. Di tengahnya terdapat teras tinggi sekitar 40cm yang di hujungnya ada rambu petunjuk berbentuk persegi empat dengan ketinggian 8m dan lebar1.8m di setiap sisinya.

Bukit berbatu ini menjadi saksi abadi sejarah pertemuan Adam dan Hawa setelah ratusan tahun berpisah setelah diturunkan dari syurga oleh Allah selama bertahun-tahun setelah melakukan kesalahan kerana memakan buah khuldi yang terlarang.. Kononnya berdasarkan kisah sejarah Nabi Adam diturunkan di negeri India, sedangkan Siti Hawa diturunkan di Iraq. Setelah keduanya bertaubat untuk memohon ampun, akhirnya atas izin Allah mereka dipertemukan di bukit ini. Setelah pertemuan ini, Adam dan Hawa melanjutkan hidup mereka dan melahirkan anak-anak keturunanya sampai sekarang.

Jabal Rahmah juga merupakan tempat wahyu terakhir kepada Nabi Muhammad SAW tatkala melakukan wukuf. Wahyu tersebut termuat dalam QS Al-Maidah (5) : 3, “Pada hari ini orang-orang kafir telah putus asa untuk (mengalahkan) agamamu, sebab itu janganlah kamu takut kepada mereka dan takutlah kepada-Ku. Pada hari ini telah Ku sempurnakan kepadamu nikmat-Ku, dan telah Ku redhai Islam itu jadi agama bagimu.” …..

Turunnya ayat ini membuat para sahabat bersedih, sebab mereka merasa akan kehilangan Rasulullah dan tak berapa lama kemudian, Rasulullah dipanggil menghadap oleh Allah SWT.

Jejak-jejak keberadaan dua makhluk pertama di dunia ini dapat kita jumpai di beberapa tempat. Salah satunya di Jabal Rahmah.
Mesjid Mudzalifah...salah satu miqat untuk berniat ihram.
Mesjid Ji’ranah…salah satu miqat untuk berniat ihram umrah bagi penduduk Mekah

Di Ji’ranah, Rasullullah (saw) pernah meninggalkan tawanan dan harta rampasan perang yang diambilnya dari Hawazin dalam peperangan Hunain pada tahun 8 H (Am al-Fath; tahun pembebasan Kota Mekah).  Kira-kira 10 malam berada di Ji’ranah, Rasulullah tidak membahagikan harta rampasan perang tersebut, kerana sambil menunggu orang-orang Hawazin yang berjanji datang menyusulnya.

Dan ketika telah dibahagikan , barulah datang beberapa utusan Hawazin memohon kepada Rasulullah agar membebaskan para tawanan beserta hartanya.  Lalu rasulullah bertanya kepada para utusan itu, “silakan pilih tawanan atau harta?”  Mereka lalu memilih tawanan dan rasulullah pun meminta kepada kaum muslimin semua untuk membesakan para tawanan Hawazin dengan lembut dan secara baik-baik.

Kemudian pada malam itu juga, dari Ji’ranah Rasulullah lalu berihram dan mengerjakan umrah dan selesai pada malam itu juga.  dan Rasulullah telah mengarahkan para tenteranya untuk kembali ke Madinah.

Jabbal Nur ...tempat Nabi (SAW) menerima wahyu pertama
Jabbal Nur …tempat Nabi (SAW) menerima wahyu pertama

Jabbal Nur atau sering juga disebut Jabbal Hira’ kerana di puncak bukit ini terdapat gua Hira’.  Tingginya dari permukaan laut lebih kurang 621m dan dari permukaan tanah hanya 281m.  Pendakian ke puncak akan mengambil masa selama lebih kurang 1 jam.

Di sinilah Rasulullah(saw) menyendiri sebelum diangkat menjadi nabi. Di gua Hira’ inilah tempat di mana Malaikat Jibril alaihisslam datang kepada nabi dengan membawa wahyu pertama….“Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmu yang menciptakannya”... Q,S al-Laq/96:1.

Jabbar Thur.... Tempat persembunyian Nabi (saw) bersama Sayyidina Abu Bakar
Jabbar Thur…. Tempat persembunyian Nabi (saw) bersama Sayyidina Abu Bakar

Jabbal Thur yang terdapatnya Gua Thur iaitu 4km ke arah selatan Mesjidil Haram.  Tingginya dari permukaan laut ialah 748m dan dari permukaan tanah ketinggiannya hanya 458m. Manakala Gua Thur tingginya 1.25m dengan panjang serta lebarnya 3.5×3.5m.  Gua ini mempunyai 2 pintu di sebelah barat dan sebelah timur.  Pintu sebelah barat itulah yang digunakan masuk oleh Nabi (saw).

Ketika dalam perjalanan hijrah nabi dan Abu Bakar sampai di gua Thur, Abu Bakar masuk mendahului nabi untuk meastikan  keselamatan di dalamnya supaya tidak membahayakan nabi….

Pada 13 Okt semua jemaah haji berangkat ke Padang Arafah untuk berwukuf.

Arafah merupakan salah satu masy’ar di luar sempadan tanah suci yang terletak di sebelah tenggara Mesjidil Haram dengan jarak lebih kurang 22km.  Luasnya kira-kira 10.4km persegi.  Terdapat rambu-rambu di sepanjang jalan yang menandai sempadan Arafah.  Di sini para jemaah haji berkumpul untuk melaksanakan wukuf pada 9 Zulhijjah.  Mereka bersolat zohor dan asar jamak takdim dengan satu azan dan dua kali qamat serta memanjatkan doa-doa kepada Allah.  Rasulullah (saw) bersabda, “Haji itu ialah  di Arafah”…”dan setiap bahagian tanah Arafah  ialah sah untuk wukuf”.

Beginilah suasana berada dalam khemah di Padang Arafah
Beginilah suasana berada dalam khemah di Padang Arafah

Setelah berwukuf di Padang Arafah pada 9 Zulhijjah…selepas isyak semua jemaah bertolah ke Muzdalifah untuk bermabit dan disunatkan mengutip anak batu untuk urusan melontar pada 10,11,12 dan 13 Zulhijjah.

Muzdalifah terletak di antara Mina dan Arafah.  Dinamakan dengan Muzdalifah kerana manusia mendatanginya pada permulaan malam (atau tengah malam), atau kerana manusia meninggalkannya secara serentak.  Muzdalifah termasuk masy’ar di dalam sempadan tanah suci iaitu salah satu tempat yang diperintahkan dalam manasik haji.

Diriwayatkan bahawa Rasulullah(saw) dalam hijjat al-wada’nya menjamak solat maghrib dan isyak di Muzdalifah.  Tempat bermabit (bermalam) para jemaah haji dalam perjalanan meninggalkan Arafah setelah terbenamnya matahari pada 9 Zulhijjah.  Kemudian mereka menuju ke Mina setelah solat subuh.

Bermabit di Mudzalifah di sepertiga malam
Bermabit di Muzdalifah di sepertiga malam

Pada pagi 10 Zulhijjah semua jemaah tiba di khemah penempatan di Mina.  Dinamakan Mina kerana di situlah tempat berkumpulnya manusia.  Mina terletak antara Mekah dan Muzdalifah lebih kurang 7km (4km melalui terowong)  sebelah timur laut Mesjidil Haram.  Di Mina jemaah haji bermalam (mabit) iaitu pada 10,11,12 dan 13 Zulhijjah.  Mina merupakan salah satu Masy’ar dalam sempadan tanah suci.  Di sinilah Nabi Ibrahim melontar di Jamrah dan menyembelih kibas menggantikan Ismail.. Sunah ini diikuti oleh Nabi Muhammad dengan melontar Jamrah dan menyembelih kibas ketika haji perpisahan (haji wada’) yang kemudian diikuti pula oleh kaum muslimin.

Beginilah suasana di Mina
Beginilah suasana  berkhemah di Mina

Jam 5 petang 10 Zulhijjah, kami melontar di Jamratul Qubra dan diikuti dengan melontar di ketiga-tiga Jamarat pada 11,12 dan 13 Zulhijjah.

Pemandangan kedudukan Jamaratul Qubra, wusta, Aula
Pemandangan kedudukan Jamaratul Qubra, wusta, Sughra
Dari muassim ke jamarat terpaksa melalui 2 terowong sejauh hampir 8 km pergi balik.
Dari muassim ke jamarat terpaksa melalui 2 terowong sejauh hampir 8 km pergi balik.
Bersama Dato Zaini di persekitaran jamarat
Bersama Dato Zaini di persekitaran jamarat

Selesai melakukan ibadah wajib haji di hari tasyrik, semua jemaah dibawa balik ke penempatan di Mekah pada 18 Okt .  Di Mekah, para jemaah menghabiskan masa dengan samada Umrah sunat dan berjemaah di Masjidil Haram  dan melakukan perkara-perkara sunat yang lain dalam masa sendiri sementara menunggu hari balik ke Malaysia atau pun untuk berangkat ke Madinah bagi jemaah yang terus datang ke Mekah.

25 Okt 2013 tibalah masanya keberangkatan pulang ke tanahair bagi jemaah KT 18 dari Alor Setar.  Selepas solat asar di Mesjidil Haram saya, isteri dan sebahagian rakan-rakan yang lain melakukan Tawaf Wada’ di Kaabah.  Setamat melakukan Tawaf kami bergegas balik ke penginapan untuk memulakan perjalanan ke Jeddah.  Seperti yang dirancang , kami berlepas dari Land Premium sekitar jam 2030C dan tiba di madinatul Hujjaj sekitar jam 2300C.

Madinatul Hujjaz - Jeddah, transit terakhir bagi jemaah yang akan berangkat balik ke Malaysia.
Madinatul Hujjaz – Jeddah, transit terakhir bagi jemaah yang akan berangkat balik ke Malaysia.

Semalaman transit di Madinatul Hujjaz di Jedah sebelum di bawa ke airport King AbdulAziz Jeddah untuk keberangkatan pulang ke tanahair.

Di ruang menunggu sebelum check-in
Di ruang menunggu sebelum check-in
Proses check in mengambil masa yang agak lama
Proses check in mengambil masa yang agak lama
pesawat MAS B777 siri 200 (MH2080) sedang menunggu jemaah KT18 untuk dibawa pulang ke tanahair
pesawat MAS B777 siri 200 (MH2080) sedang menunggu jemaah KT18 untuk dibawa pulang ke tanahair

Syukur alhamdulillah…. kami selamat mendarat di Lapangan Terbang Alor Setar pada 27 Okt jam 0845H. Di rumah sanak saudara dan sahabat handai sedia menunggu .  Demikianlah catatan perjalanan haji selama 45 hari. Syukur ke hadrat ilahi kerana dengan kudrat dan iradatnya serta taufik dan hidayahnya maka kami dapat menyempurnakan ibadah rukun Islam kelima dengan tenang dan lancar.  Ya!!! Allah kurniakanlah kami haji yang Mabrur.

Advertisements

3 thoughts on “Ekspedisi Haji 2013/1434H”

  1. Abah…Mama…moga selamat pergi dan selamat balik….moga sihat sejahtera dan berada dalam lindungan Allah selalu…Moga dipermudahkan segala urusan ibadah dan pulang membawa haji yang mabrur…Amin….salam rindu dari anakanda Man & Mar

  2. I do trust all of the ideas you’ve presented to your post.
    They’re really convincing and can certainly work.
    Nonetheless, the posts are too quick for beginners. Could you please extend them a bit from next
    time? Thanks for the post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s