Hormati suami anda

Sumber utusan Malaysia

Sebenarnya, siapapun anda dengan jawatan yang tinggi di pejabat, mahupun tegas dan garang di tempat kerja, sebagai isteri apabila berada di rumah, anda mesti mempunyai sifat dan tingkah laku yang taat dan setia kepada suami.

Sentiasalah mengetahui keinginan suami yang mahu mendapat tempat di dalam hati, meminta agar anda menghormati dirinya dan sentiasa rasa diperlukan. Usah melakukan sesuatu perkara itu tanpa mendapatkan nasihatnya terlebih dahulu.

Apa yang paling penting jangan sesekali membelakangkan suami, terutama bagi wanita yang pendapatannya jauh melebihi suami sendiri.

Ungkapan wanita hari ini maju ke hadapan dan pandai melakukan apa sahaja memang kena dengan gaya golongan ini, kerana mereka sentiasa berdikari, namun dalam urusan rumah tangga perlunya ada perbincangan antara anda berdua.

Selalulah meminta nasihat daripadanya biarpun anda mempunyai pengetahuan untuk mengelolakan situasi berkenaan, namun pertimbangkan jua nasihat daripadanya selaku ketua keluarga.

Sudah tentu pada waktu itu dia akan menjadi insan yang sangat bangga untuk meluahkan ideanya berdasarkan pengalaman yang dia ada.

Jangan terlalu nampak ‘berdikari’ sehinggakan suami anda merasakan dia tidak pernah dihargai dalam hidup anda.

Ini tentunya menimbulkan sedikit kesukaran kepada isteri terutama yang terlalu sibuk dengan kerjaya, tetapi sesekali apa kata ingatkan permintaan suami anda.

Mungkin dia mahukan sesuatu yang mengujakan dirinya seperti masakan daripada hasil tangan anda sendiri.

Cuba juga puji suami anda ketika berada di khalayak teman-teman agar dia merasa sangat terhibur dan berbesar hati. Pujian juga boleh dilakukan di hadapan anak-anak agar mereka sentiasa menghormati suami anda yang juga ayah mereka.

Selalulah memahami kerjayanya dan mengambil berat mengenai kerjanya dan memberikan segala perhatian kepada dirinya. Nyatakan kepadanya semua pekerjaan di dunia ini amat berguna untuk mencari rezeki buat keluarga. Ini merupakan sebagai satu sokongan buat dirinya.

Sebagai isteri, jadilah seorang yang berfikiran terbuka terutama kepada keputusan yang telah dinyatakan oleh suami.

Rela dan reda dengan keputusannya dan hormatilah sikap kepimpinannya.

Ikhlas

Apa yang penting, ikhlas dengan apa yang anda ingin perkatakan dan jangan sesekali berahsia atau berselindung dalam apa jua keadaan agar tidak memudaratkan hubungan anda dan suami sehingga dia mengesyaki sesuatu.

Anda juga dinasihatkan untuk menyokong apa jua yang ingin dicapai ke arah matlamatnya kerana dia berhak untuk melakukannya (dengan tujuan yang baik).

Biarpun anda tidak begitu menggemarinya sebagai contoh kegiatan suami anda dalam bidang sukan, namun dengan sokongan, mungkin memberikan dia kecemerlangan dalam bidang berkenaan.

Mintalah keampunannya selalu kerana apa jua yang anda lakukan perlulah mendapat restu daripada suami.

Mungkin kadangkala kita akan berasa sukar untuk menyatakan kesalahan kita, tetapi ayat ‘maafkan saya’ itu sebenarnya amatlah bernilai.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Keluarga/20140401/ke_03/Hormati-suami-anda#ixzz2xcWU369h
© Utusan Melayu (M) Bhd

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s