29
Aug
15

Kenangan Masjid Negara

MASJID Negara bakal menyambut sambutan Jubli Emas selama tiga

Masjid negara terkini. (kredit foto Utusan online). 

Alhamdulillah 2015 merupakan tahun Jubli Emas Masjid Negara.  Bermakna Masjid Negara berusia 50 tahun dah. Masjid kebanggaan negara. Mengikut catatan, Masjid Negara dibina pada tahun 1963 dan dirasmikan pada 27 Ogos 1965. Masjid ini dilihat sebagai lambang keagungan Islam sebagai agama rasmi di Malaysia.  Bermakna Masjid ini dibina 2 tahun selepas tahun kelahiranku. Kalau anda nak tahu lebih tentang Masjid Negara bolehlah google mana-mana website seperti wiki https://en.wikipedia.org/wiki/National_Mosque_of_Malaysia dan lain-lain portal yang bercerita lebih detail. http://www.masjidnegara.gov.my/jubliemas/index.php

Yang aku nak kongsi di sini cuma kenangan aku sekitar akhir tahun 1970an takkala aku baru habis mengaji sekolah menengah. Merantau la konon ke Kuala Lumpur. Tinggal bersama abang di Berek polis bujang berhadapan Stadium Merdeka.

Makan tanggung berak cangkung bak kata orang.  Malam-malam menapak ke Benteng (la ni dah jadi Pasar Seni) dan lepak di benteng melayan penjual-penjual ubat seperti Khalid Salleh yang menjual maajun Sirna Bayu sambil bersajak.

Berbalik kisah Masjid Negara ni, sepanjang aku tinggal di Berek bujang polis tu, setiap kali Jumaat aku menapak la ke Masjid tu untuk bersolat Jumaat. Jauh jugak la kalau dinisbah dengan umur la (50an) ni memang tak larat nak berjalan. Tetapi masa tu umur sekitar 18 tahun, tak lah rasa penat kalau setakat berjalan kaki sejauh +- 1 km tu. Ya lah terkebetulan kot bekal iman tu ada sikit di dada, so keinginan untuk menunaikan fardhu Jumaat tu kuat.  Kalau yang kurang iman tu Masjid depan rumah pun tak berdaya jugak nak sampai kan?.

Ciri lama dan moden

ruang solat berciri moden (kredit foto:astro awani)

Apa pun syukur aku kepada Allah kerana sepanjang perjalanan hidup ini, DIA campak aku ke daerah ini bagi mematangkan kehidupan serta menjadikan tempat-tempat yang bersejarah ini sebagai koleksi album kehidupan.


0 Responses to “Kenangan Masjid Negara”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Flickr Photos

IMG-20161114-WA0002

More Photos

Tetamu dihati

  • 67,686 hits

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 8 other followers

Facebook

Online

Pencapaian

Surat Khabar

Top Clicks

  • None

%d bloggers like this: