By hamzah
imej 2009

imej 2009

Bekas anggota TLDM
811515 BKRDP
Hamzah bin Haji Dollah
Aku bukanlah seorang yang berdarjat, terkenal, hebat atau terhormat di dalam masyarakat.  Aku insan marhaen yang berada dalam ranking aku sendiri di dasar kasta masyarakat dan teruja untuk berkongsi pengalaman telah melalui lorong-lorong gelap, memijak onak duri meredah hutan dan mengharungi gelora laut di sepanjang perjalanan meniti kehidupan.  Adakalanya tersadung rebah, bangkit dan berjalan lagi meniti hari-hari yang semakin senja.  Sebagai hamba kerdil yang saban waktu bermuhasabah untuk istiqamah kepada perinsip kebenaran supaya  hati ini tidak lagi kebuluran dari rahmat iman.  Sesungguhnya aku redha dengan kemiskinan duniawi, agar aku tidak lagi miskin di akhirat.  Ya Allah!! ampunkan aku, dampingilah aku….

34 Responses to “Empunya Laman”


  1. 26/08/2009 at 8:18 pm

    gambar tu nampak macam ahli politik la pulok….hehehe

  2. 2 nobody
    26/08/2009 at 9:05 pm

    hehe..muka perwakilan mana ni…

  3. 08/01/2010 at 4:52 pm

    YB Paya Chegar…YB Paya Chegar…minta keluar dari dewan…muahahahah

  4. 4 PW I KMR (I) Muhamad Jafri bin OSman
    16/06/2010 at 4:22 pm

    811515 BK RDP
    Hamzah bin Haji Dollah… Itulah seorang anak jati Jitra yang telah berjaya membawa setiap kapal perang TLDM yang belayar di lautan dengan berpandukan sekeping carta laut… Sekarang TLDM telah menukarkan RDP (Radar Plotter) kepada JTP (Juruplot Taktikal Peperangan). Untung aku dapat orang kampung macam Encik Hamzah ni…
    Selamat Pagi Chip.. Dulu aku bagi penghormatan kalau jumpa dengan anggota yang lebih senior..
    Tapi kalau tengok gambar tu, bukan boleh panggil Chip.. paling kurang pun YB…
    Tahniah Encik. kerana telah meneruskan kesinambungan dan coretan walaupun sudah mengakhiri zaman navy. Dari the river navy ke brown navy dan kini the blue navy saya masih lagi di dalam navy. Namun saya akan mengikuti jejak Encik juga apabila sampai umur 45 tahun nanti, akan meninggalkan semua yang dibawa sejak umur 18 tahun dahulu.
    Jangan lupa bila ETA Lumut, longside saja report kawanx kat sini..

  5. 5 hamzah
    20/06/2010 at 8:11 pm

    waalaikumussalam pw jaff… masa berlalu terlalu pantas. 29 tahun dahulu generasi 80… mempersendakan kami dengan panggilan lapan sekupang. Sekarang generasi lapan sekupang dah bersara pun hahaha… teruskan perjuangan selagi mampu untuk memberi sesuatu kepada TLDM. Abaikan segala persepsi2 negatif yang melangau di sekeliling anda.

  6. 07/07/2010 at 9:35 am

    salam…
    Moga ceria dan gembira selalu. Sekarang di rumah jadi ‘Buffer’ lagi ker?

    • 09/07/2010 at 12:03 am

      haah… lagi parah. semua kena wat sendiri. teknisyen civil,plumber. pendek kata all rounder la. zaman hantar jobcard dah berlalu huhuhu

  7. 9 Ustaz Amran bin Hassan
    28/08/2010 at 6:31 pm

    Assalamualaikum Encik Hamzah! Masih ingat saya lagi ke? Saya pun dah pencen dah. Sekarang ni tinggal Kuching Sarawak ikut isteri yang bertugas di Markas 1 Division. Bila tengok gambar semasa Kursus Bahasa Inggeris dulu teringat pula kawan-kawan lama. Encik menetap kat mana sekarang ni. Kalau ada masa rasanya nak ajak Encik Hamzah bersembang kat kedai Mamak sambil pekena teh tarik dan roti canai banjir, macam kat PD dulu. Kalau ada kelapangan dan kesudian calling, calling lah ye 0169848261

    • 10 hamzah
      02/09/2010 at 12:42 pm

      Waalaikumusslam ya Ustaz. Allah menemukan kita. saya bermastautin di Jitra Kedah. Hahahahaha kalau ustaz lalu kawasan jitra ni boleh la kita pekena tea. No tel saya ada kat atas tu. Tak sangka ye usaha saya berhasil juga untuk sampai ke sasaran.

  8. 11 jasni
    04/11/2010 at 10:06 am

    salam. saya suka interface GUI blok anda. kemas dan simple.

  9. 06/04/2011 at 8:33 am

    I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They’re really convincing and will definitely work. Still, the posts are too short for beginners. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

  10. 15 Mohd Hazhar Yahaya
    05/10/2011 at 4:26 pm

    Assalamualaikum chip…
    Saya sebagai generasi yang meneruskan perjuangan wira-wira TLDM terdahulu amat terharu dengan perhubungan yang terus dikekalkan ini. Sesungguhnya jasa chip dan navy people terdahulu amat dikenang dan menjadi inspirasi bagi generasi seterusnya menjadikan TLDM Tentera Laut Bertaraf Dunia, InsyaAllah.

    • 16 hamzah
      07/10/2011 at 10:15 pm

      waalaikumussalam Mohd Hazhar…teruskan perjuangan anda menjaga kedaulatan perairan negara. Jaga nama baik TLDM.

  11. 17 Sabarudin Bin Nasir
    10/10/2011 at 1:44 pm

    Salam Sahabat, Lama tak bersua. Perjuangan kita serupa, Saudara di dalam Enclosed Bridge dan saya di Bilek Jentera tetapi matalamatnya sama melayari bahtera Pejuang dengan Izin Allah jua demi menjaga keselamat samudra raya kita.

    Salam dari PW 1 TMK Sabarudin Bin Nasir 806177

  12. 10/02/2012 at 1:38 am

    Slm, berpuloh tahun dah berlalu zaman sentiasa berubah dgn pantas. Teknologi demi teknologi silih berganti untuk mengisi keperluan duniawi. Kita ni satu intake lah Syeikh. Masa rekrut dulu Kompeni Serang. Budak RO {rosak otak} hahaha.

    • 20 hamzah
      15/02/2012 at 5:09 pm

      nankb…sori la wei. dah tak kenal. apapun terima kasih kerana melewati coretan saya. kirim salam kpd member2 yang pernah bersama in the navy. kalau ada fb boleh join fb. ramai memember lama kembali keep intouch.

  13. 21 masa telah berlalu...hu hu huuu d mana kawan2 ku sahabat ku.d mana d mana semua.....
    23/03/2012 at 9:27 pm

    sedih…pilu…semua ada.d mana ke mana nak d tuju jika tanpa arah

  14. 02/08/2012 at 11:36 am

    Salam Chief… anak menakan aku pun RDP jugak (dah PW1 PRI serta masih dalam perkhidmatan GIAT)… bukan Lapan Sekupang tapi Lapan Enam Belas Duit .. tu pic ataih tu macam YB Kg Malau…hehe. Chief minta izin aku letak link hang kat kampong aku. Klik ataih nick aku.. promo sikit. Jgn mare. Kampong aku hentam kromo saja sedangkan lamandihati mantop… BZ. (xRO).

  15. 26 zanariah
    11/09/2012 at 2:14 pm

    Assalamualaikum dan salam sejahtera. En. Hamzah kenal rapat ke dengan En. Rosnin bin Jamaluddin. Jika kenal apa khabar dia sekarang?

  16. 27 ibrahim
    12/03/2014 at 11:21 am

    askm skot saya ibrahim PPP 811339 Tk brape kenal cuma terbuka laman ni dan terbaca slot anda dan ingin mengongsi memori2 indah semasa berkhidmat. sekiranya nya anda ingin mencari sahabat2 lama cuba buka laman fb intake 146 di situ terdapat ramai skot2

  17. 29 zakir
    23/06/2014 at 10:04 am

    Salam en. Hamzah aka BK Hamzah. Saya ingin hubungi utk tanyakan sesuatu tentang RNO Penang.

  18. 02/12/2014 at 1:40 am

    Incredible, outstanding weblog data format! Precisely how long have you ever been blogging and site-building with regard to? you made running a blog glimpse easy. All of the appear of your respective internet site will be superb, aside from necessary GILLIKIN. substance!

  19. 31 amir
    02/01/2016 at 5:40 pm

    Assalamulaikum En Hamzah kalau tidak keberatan boleh berkongsi sedikit pengalaman serta beberapa gambar semasa berkhidmat di Protela Lumut – layari page facebook PROTELA LUMUT


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Flickr Photos

IMG-20161114-WA0002

More Photos

Tetamu dihati

  • 67,645 hits

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 8 other followers

Facebook

Online

Pencapaian

Surat Khabar

Top Clicks

  • None

%d bloggers like this: